Na današnji dan prije 26 godina umro je Zuko Džumhur

BiH

Zuko Džumhur

Zbog njegove svestranosti, genijalnosti i jednostavnosti, za Zuku Džumhura se kaže da je posljednji renesansni stvaralac s ovih prostora. Cijeloga života hodoljubio je svijetom, zapisivao i pričao, istraživao, spajao ljude i rušio granice.

Rođen je 24. septembra 1921. godine u Konjicu. Potiče iz ugledne stare ulemanske porodice. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu (gdje mu je otac radio kao imam), a višu gimnaziju završava u Sarajevu 1939. Počeo je studirati pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i završio je. Prve crteže je objavio u Narodnoj armiji 1947., a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u Ježu, Borbi, Politici, Oslobođenju, reviji Danas, NIN-u kao stalni saradnik i urednik. Objavio je više od 10.000 karikatura

Pisac Miljenko Jergović za Zuku Džumhura napisao je da je “malo pisaca koji su preko svog ljudskog vijeka živjeli hiljadu prethodnih godina i koji su osim vlastitog imali bezbroj zavičaja”.

Džumhur je umro 27.11.1989. u Herceg-Novom, da bi dva dana kasnije bio sahranjen na konjičkom gradskom groblju Musala, pored oca Abduselama i majke Vasvije.

Zuko je u BiH ostao zapamćen najviše kao pisac scenarija i voditelj serije “Hodoljublje” na TV Sarajevo.