Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prije 28 godina

Na današnji dan u granatiranju Zenice poginulo je 15 građana, za taj zločin još niko nije odgovarao

MASAKR-ZENICA-e1618835023671

Tri istrage su vršene zbog ovog zločina, ali niko nije odgovarao već 28 godina

Na današnji dan prije 28 godina tokom granatiranja Zenice je ubijeno 15, a ranjeno preko 50 civila. Najmlađa žrtva je Nehrudin Trako, čiji otac Nezir u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je sramota da do danas za ovaj zločin nije niko odgovarao.

Nezir Trako prisjetio se 19. aprila 1993. godine. Tog dana padale su granate na više naselja u Zenici, kaže on.

„Moj sin je bio napolju i izašao sam da ga tražim. Otišao sam do zgrade MUP-a, gdje nisam ništa uspio saznati. Na radiju sam čuo vijest da ima mnogo ubijenih i ranjenih. Tražio sam dijete po podrumima, ljudi su mislili da sam poludio. Kada sam otišao u mrtvačnicu nisu mi dali da uđem. Tada sam saznao šta se dogodilo sa mojim sinom Nehrudinom, koji je ubijen sa 13,5 godina”, govori Trako.

U Haaškoj optužnici protiv Tihomira Blaškića, nekadašnjeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna, navodi se da je oko podneva 19. aprila 1993. na centar Zenice ispaljeno više artiljerijskih granata.

„Granate su pogodile dijelove grada u koje dolazi mnogo ljudi, kao što su trgovački centar i glavna tržnica u trenutku velike gužve. Doista, čini se da se baš u to doba dana odvijala velika trgovačka aktivnost i da se tada u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo oko dvije do tri hiljade ljudi“, navodi se u dijelu optužnice za koji Blaškić nije presuđen.

Drugostepeno Vijeće oslobodilo je Blaškića odgovornosti za granatiranje Zenice, jer, kako je utvrđeno presudom, nije se moglo riješiti pitanje identiteta snaga koje su učestvovale u granatiranju, budući da tužilac nije pokazao, van svake razumne sumnje, da su snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i drugi elementi podređeni optuženome izvršili granatiranje.

„Vijeće je smatralo da ima razloga da se general Blaškić oslobodi optužbi po tačkama optužnice kojima se tereti za granatiranje Zenice 19. aprila 1993.“, navodi se u presudi kojom je Blaškić osuđen na devet godina zatvora zbog zločina u Lašvanskoj dolini.

U Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) postoje predmeti u vezi s tim granatiranjem, ali se vode kao “djela po nepoznatom izvršiocu”.

„Tri istrage su vršene zbog ovog zločina, ali niko nije odgovarao već 28 godina. Sramota je da se nema obzira prema žrtvama, ranjenim i njihovim porodicama. Mi svake godine izlazimo na dan civilnih žrtava rata grada Zenica i obilježavamo ovaj zločin“, kaže Trako, član Udruženja civilnih žrtava rata Zenice.