Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na deponiji u Kozluku strijeljano 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice

BiH

masovna grobnica

Aktivnosti na ekshumaciji na deponiji u Kozluku pokrenute su nakon što je prije 10-ak dana glavni tužitelj Tužiteljstva BiH dobio informaciju o mogućim lokacijama masovne grobnice, nakon čega je naredio intenzivan proces ekshumacije na tom lokalitetu.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 15 žrtava a situacija se mijenja iz sata u sat. U narednom periodu bit će pretraženo još nekoliko mikrolokacija na ovom području.

Istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na lokaciji ekshumacije, gdje već nekoliko dana koordinira rad ovlaštenih službenih osoba u procesu ekshumacije.

Po prikupljenim dokazima, na lokalitetu deponije strijeljano je oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca i dječaka s područja Srebrenice, a to strijeljanje niko nije preživio.

Tokom ekshumacije pretražuje se lokalitet za koji postoje saznanja da se na više mikrolokacija na tom području nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava.

S obzirom da su s tog lokaliteta vršena izmještanja posmrtnih ostataka strijeljanih žrtava na druge lokacije, još uvijek se traga za najmanje 200 posmrtnih ostataka žrtava ubijenih na toj lokaciji.

Po nalogu Tužiteljstva BiH nedavno je lišen slobode jedan osumnjičeni za kazneno djelo genocida, koji se dovodi u vezu s ubistvom žrtava na lokalitetu deponije u Kozluku.

S obzirom da je ova ekshumacija važna i za predmete koji se vode u Haškom sudu, istražitelju Tužiteljstva BiH priključile su se i kolege iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, jer će dokazi iz ovog procesa ekshumacije biti korišteni i u predmetima Haškog tribunala.

Po nalogu istražitelja Tužiteljstva BiH, ekshumaciju provode stalni sudski vještak sudske medicine, policijski djelatnici MUP-a RS, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP-a.

Proces ekshumacije intenzivno će biti nastavljen i u narednim danima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.