Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Džombićeve račune leglo 5 miliona KM, hoće li Dodik odobriti njegovo hapšenje!?

dacic-dzombic-dodik

MUP RS, odnosno, Uprava za kriminalističku policiju, posjeduje sve dokaze o umiješanosti Aleksandra Džombića u nezakonito izvlačenje milionskih svota iz firme “Energolinija”, koja je povezana sa firmom “Birač”, piše Slobodan Vasković.

“Inspektori su došli do sigurnih dokaza da se iz ‘Energolinije’ prema privatnim Džombićevim računima odlilo pet miliona maraka. Finansijska istraga otkrila je sve tragove novca i bivši premijer bi mogao zbog toga odmah biti uhapšen”, tvrde moji izvori iz vrha MUP RS.

Na pitanje zbog čega se to ne čini, kada već postoje dokazi, moj izvor doslovno kaže da se “čeka politička odluka”.

To, praktično, znači da privođenje i procesuiranje Džombića mora lično da odobri Milorad Dodik.

Već godinama je poznato da u MUP RS postoje brojni dokazi o kriminalnim aktima koje je počinio Džombić, ali on uspijeva da izbjegne procesuiranje.

Dodik ga je čak početkom ove godine postavio za senatora Republike Srpske, što svjedoči da bivši premijer jako mnogo zna i o poslovima lidera SNSD-a.

IRB RS je, maja 2012. godine, iz linije kredita iz sredstava dobijenih od Evropske razvojne banke (EBRD), dodijelila kredit od 19,4 miliona KM “Energoliniji” pod parolom“spašavamo Birač“, ali ovaj put bez posredničke banke.

Kredit je dodijeljen direktno “Energoliniji”, čime su, praktično, pare bačene u vjetar.
Interesantna je istorija ovog kreditnog zahtjeva. Prvi put kada je „Energolinija“ tražila kredit od 20 miliona KM, kreditni zahtjev je odbio tadašnji direktor IRB RS Milenko Pavlović, jer je znao kolika je izloženost riziku ovakvog plasmana IRB RS bez posredničke banke.

Poslije toga, milom ili silom, je dao ostavku. Nakon njegovog odlaska „Energolinija“ obnavlja kreditni zahtjev, ali ovaj put u visini od 19,4 miliona KM.

Snežana Vujnić, koja je imenovana na čelo IRB RS (krajem 2011), na kreditnom odboru IRB (tzv. mali odbor), odobrava svega 6 miliona KM, smatrajući da je to iznos primjeren izloženosti riziku ovakvog plasmana.

Veliki kreditni odbor IRB RS (čitaj Vlada RS), mimo odluke „malog kreditnog odbora“, odobrava „Energoliniji“ svih 19,4 miliona KM!

Na čelu Vlade RS tada je bio Džombić, a ministar finansija Zoran Tegeltija, koji sada sve čini da firmu “Alumina” preda Gordanu Pavloviću Gociju, tajkunu i njegovom političkom pokrovitelju Zoranu Stevanoviću. I Klanu koji stoji iza njih, a sjedište mu je u Beogradu.