Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na gornjoj stanici Trebevićke žičare otkrivena ploča Rami Biberu (FOTO)

ramo biber ploca

Biznismen Edmond Offerman, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i porodica ubijenog Rame Bibera, čuvara Trebevićke žičare ubijenog 2. marta 1992, na goronjoj stanici žičare otkrili su danas ploču sa njegovim imenom, javlja Anadolu Agency (AA)

“Bio je čuvar našeg simbola, a mi ćemo čuvati njegovo ime”, napisano je na ploči.

Fahra Biber, sestra ubijenog Rame Bibera, izjavila je nakon otkrivanja ploče da su podijeljena osjećanja, te da se miješaju radost i žalost.

“Žalost je jer ga nema. Njegovim ubistvom stala je Trebevićka žičara 2. marta 1992.”, istakla je Fahra.

Kazala je da je, s druge strane, i radosna jer će nove generacije dolaskom na gornju stanicu Trebevićke žičare ipak odati počast čuvaru jednog od simobla grada Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je radost što se danas nalazi na Trebevićkoj žičari, te što su otkrili ploču čovjeku koji je izgubio život braneći simbol grada Sarajeva.

“Mi smo na ovaj simboličan način odali prizanje i počast”, poručio je Skaka.

Trebevićka žičara s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara. Žičara je potpuno uništena tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata bila je nerealizovana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare Javnog komunalnog preduzeća GRAS, koje je prošle godine dalo saglasnost da Gradska uprava preuzme brigu o žičari.

U pogonu žičare biće 33 kabine, svaka sa po deset mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi.