BiH

krijumčarenje migranata

Na granici BiH zaustavljen autobus sa 48 putnika, niko od njih nije imao dokumenta

05/09/2022
Foto: Pixsell/Ilustracija

Vozilom je upravljao A.H. (1965.), državljanin Bosne i Hercegovine koji je, prema nalogu dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, ispitan u svojstvu osumnjičenog i protiv njega će Tužiteljstvu BiH biti dostavljeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu "krijumčarenje osoba"

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gradiška spriječili su u subotu krijumčarenje 48 osoba afroazijskog porijekla u graničnom pojasu na području Gradiške, priopćeno je u ponedjeljak iz GP BiH.

“Krijumčarenje je spriječeno u mjestu Gašnica prilikom granične kontrole autobusa bh. nacionalnih oznaka. Tom prilikom službenici ove jedinice utvrdili su da su svi putnici strani državljani bez identifikacijskih dokumenata, a u Upitnicima za migrante izjavili su da dolaze iz Afganistana (21), Pakistana (8) i Bangladeša (19)”, navodi se u priopćenju.

Vozilom je upravljao A.H. (1965.), državljanin Bosne i Hercegovine koji je, prema nalogu dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, ispitan u svojstvu osumnjičenog i protiv njega će Tužiteljstvu BiH biti dostavljeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu “krijumčarenje osoba”.

Nakon kriminalističke obrade i saslušanja svjedoka, strani državljani su, uz prijedlog za protjerivanje s područja BiH, predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, ističe se u priopćenju.

Oglasilo se i Tužilaštvo BiH

Postupajući u okviru 24-satne tužilačke dežure, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kontaktu i koordinaciji sa policijskim službenicima Granične policije BiH koordinirao je aktivnosti na otkrivanju i lišavanju slobode državljanina BiH, osumnjičenog za krijumčarenje 48 stranih državljana, koji nisu posjedovali identifikacione dokumente.

Krijumčarenje migranata otkriveno je i spriječeno u graničnom pojasu na području Gradiške na izlasku iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Spomenute osobe su otkrivene prilikom granične kontrole autobusa, kojim je upravljao državljanin BiH.

Po nalogu dežurnog tužioca policijski službenici Granične policije BiH sačinit će detaljan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba koji će dostaviti Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

Pronađeni ilegalni migranti, prema prikupljenim dokazima kao i njihovim izjavama, dolaze sa područja Afganistana (21) Pakistana (8) i Bangladeša (19), a predani su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, gotovo svakodnevno, realizuje aktivnosti koje se odnose na procesuiranje krivičnih djela krijumčarenja osoba i ilegalnih migracija u gradovima i područjima širom Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.