rača

Na graničnom prijelazu BiH otkriveni falsificirani PCR testovi

granična policija bih granica kontrola piksel
17.04.2015., Hrvatska Kostajnica - Granicni prijelaz u Hrvatskoj Kostajnici. Zbog nedostatka zemljista na bosanskohercegovackoj strani granice, policija i carinska sluzba BiH smjesteni su na hrvatskom teritoriju. Kako su cijene benzina, kucnih potrepstina te hrane osjetno nize u Bosanskoj Kostajnici, veliki broj gradjana iz Hrvatske Kostajnice, Siska i Petrinje odlazi u dnevnu nabavu i kupnju na bosansku stranu. Najvise se kupuju cigarete, te alkoholna pica, pivo a nemali broj gradjana kupuje i kruh cija je cijena oko 3 kune. Gajba piva krece se izmedju sezdeset i osamdeset kuna, a kako navode mjestani i ono malo mladih koje je ostalo na hrvatskoj strani svoje vecernje izlaske provode na bosankoj strani u njihovim klubovima i kaficima. Photo: Robert Anic/PIXSELL

U proteklom periodu, od septembra 2020. do 31. marta 2021. godine, policijski službenici Granične policije BiH su tokom obavljanja graničnih provjera na državnoj granici BiH otkrili više od 80 nalaza PCR testa na virus SARS -CoV-2 za koje su iskazane sumnje u njihovu vjerodostojnost

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina u srijedu su u dva odvojena slučaja, otkrili pet falsificiranih PCR testova na virus Sars-CoV-2 prilikom graničnih provjera pet stranih državljana, doznaje se iz Granične policije BiH.

Radi se o državljaninu Narodne Republike Kine i četiri državljana Sjeverne Makedonije koji su kontrolirani na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „falsificiranje isprave“, o događajima je obaviješten tužitelj Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, prema čijem su nalogu predmeti ustupljeni službenicima Stanice granične policije Sremska Rača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

U proteklom periodu, od septembra 2020. do 31. marta 2021. godine, policijski službenici Granične policije BiH su tokom obavljanja graničnih provjera na državnoj granici BiH otkrili više od 80 nalaza PCR testa na virus SARS -CoV-2 za koje su iskazane sumnje u njihovu vjerodostojnost.

Najviše falsificiranih testova bilo je od državljana Republike Turske, NR Kine, Sjeverne Makedonije, Savezne Republike Njemačke, Republike Slovenije i dr.