Na Ilidži potpisan ugovor o kupovini zemljišta za izgradnju džamije

BiH

Na Ilidži potpisan ugovor o kupovini zemljišta za izgradnju džamije

U zgradi općine Ilidža danas su načelnik ove općine Senaid Memić i predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja “Sedef Bosnia” Hasan Topaloglu potpisali ugovor o kupovini zemljišta koje se nalazi preko puta kampusa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) na kojem će se izgraditi džamija i popratni objekti.

Na zemljištu površine 2.500 kvadratih metara planirano je da se izgradi džamija i zgrada u kojoj će se održavati kurs svete knjige muslimana Kur'ana. Potrebne dozvole i dokumentacija za izgradnju bit će završeni za dva ili tri mjeseca, a novi kompleks bi trebao biti izgrađen do kraja sljedeće godine.

“Mi kao Fondacija za razvoj obrazovanja već deset godina imamo saradnju sa opštinom Ilidža. Tada smo, 2005. godine, kupili zemljište veličine 73.000 metara kvadratnih i tu izgradili kampus, pomoćne zgrade, laboratorije i studentske domove. Kupovinom zemljišta nismo osramotili općinu Ilidža kao ni grad Sarajevo. Prošle godine preuzeta je i O.Š. ‘Isa-beg Ishaković'”, kazao je Topaloglu i zahvalio se načelniku Memiću na saradnji i dodao kako će džamija sa kompleksom naknadno biti predana Rijasetu Islamske zajednice (IZ) u Sarajevu.

“Ilidža je općina koja ima turističke i druge aktivnosti. Ovaj projekat i objekat je u svrhu svih koji ovamo dođu kao gosti. Drago mi je što je ovaj vakuf nastao uz podršku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Nadam se da ćemo, kao i dosad, sve poslove zajedno raditi”, kazao je Memić.

IUS je univerzitet na kojem studira više od 2.000 studenata iz 40 zemalja svijeta, dok polovicu ovog broja čine strani studenti. Smatra se jednim od najprestižnijih internacionalnih univerziteta u Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.