mup ks

Na Ilidži pronađena 53 migranta bez dokumenata

usivak migranti (1)

50 osoba prevezeno u Terenski ured za poslove sa strancima u krug Prihvatnog imigracionog centra Ušivak, dok su tri lica predata na dalju nadležnost Službi za poslove sa strancima u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu

U skladu sa Operativnim planom, nastavljajući akciju humanog smiještanja migranata, policijski službenici Pete PU Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su dana 02.10.2019.godine, u vremenu od 17.30 do 20.30 sati, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, na području općine Ilidža pronašli 53 lica afroazijskog porijekla – migranta bez identifikacijskih dokumenata.

Tom prilikom je 50 osoba prevezeno u Terenski ured za poslove sa strancima u krug Prihvatnog imigracionog centra Ušivak, dok su tri lica predata na dalju nadležnost Službi za poslove sa strancima u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Planirane mjere i radnje su provedene s ciljem sprečavanja i sankcionisanja svih oblika nezakonitog ponašanja te boravka na otvorenom i javnom prostoru i improvizovanim smještajima. U skladu s navedenim, policijski službenici Šeste PU su izvršili pregled Prihvatnog imigracionog centra Ušivak, te tom prilikom nisu pronađeni predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

U okviru navedene aktivnosti za dva lica su pronađeni dokazi o njihovom boravku u susjednoj zemlji i načinu ulaska u BiH, te su im izrečene mjere protjerivanja iz BiH i stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar do njihovog udaljenja iz BiH. Pomenute aktivnosti su protekle bez incidenata ili narušavanja javnog reda i mira.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem pomenutih aktivnosti.