Trajala pet dana

Na Ilidži uspješno završena velika akcija čišćenja

ilidza akcija ciscenja1 (1)

Načelnik Općine Ilidža naglasio kako je izuzetno važno što je napravljena sinergija između kantonalnih preduzeća

Velika akcija čišćenja i uređivanja javnih površina koja je počela u ponedjeljak na teritoriji općine Ilidža danas je uspješno završena.

U združenoj akciji, čiji je nosilac bilo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, učestvovali su Općina Ilidža, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo, KJKP GRAS, JP Ilidža, Vatrogasnog društva Ilidža i KJKP Pokop.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur iskazao je zadovoljstvo akcijom koja je bila obimna, a kojom je obuhvaćeno svih 16 mjesnih zajednica općine Ilidža.

– Ovo je jedna od najvećih poslijeratnih akcija koja se desila na području općine Ilidža. Želim se zahvaliti resornom ministarstvu predvođenim ministrom Enverom Hadžiahmetovićem, svim kantonalnim javnim preduzećima koja su učestvovala u ovoj akciji, baš kao i našem Javnom preduzeću Ilidža. Ono što me posebno raduje jeste i da se veliki broj građana odazvao ovoj akciji – rekao je Muzur.

Načelnik Općine Ilidža naglasio kako je izuzetno važno što je napravljena sinergija između kantonalnih preduzeća, odnosno Vlade Kantona Sarajevo, ministarstva, koje je nosilac i organizator ove velike akcije te lokalne zajednice i samog stanovništva.

– Uz redovno održavanje koje mi radimo kroz JP Ilidža i kroz neka kantonalna preduzeća ovakve akcije sigurno će dati dobre rezultate. Ono što nama preostaje da kroz razgovor sa građanima pokušamo razviti svijest kada je riječ o održavanju komunalne higijene i javnih površina, posebno zbog činjenice da je Ilidža puna zelenih oaza i da se dobar dio teritorije nalazi u vodozaštitnoj zoni – kazao je načelnik Općine Ilidža.

Muzur je naglasio kako bi dvije ovakve akcije na godišnjem nivou rezultirale da općina Ilidža izgleda puno bolje, ali i da su efekti akcije itekako vidljivi na terenu.

– Moguće je i da je tokom obimne akcije u nekoj mjesnoj zajednici zaboravljen neki dio, mi smo tu na raspolaganju kroz naše Javno preduzeće i u narednih nekoliko dana ćemo završiti i te dijelove – poručio je Muzur.

Učinkom i efektima akcije bio je zadovoljan i Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

– Ovo je prvi put jedan novi model koji smo usvojili, a to je da sve službe sa općinskog i kantonalnog nivoa, uz građane, oganizujemo jednu ovako veliku akciju. Ovo je prvi put da smo uspjeli prikupiti i odvući više od 150 tona različite vrste otpada, kabastog i mješovitog. Smatram da je ovo pravi način da građani ali i lokalna zajednica budu zadovoljni, a naravno i mi u Vladi KS jer nam je svima u interesu da imamo čist grad – rekao je ministar Enver Hadžiahmetović, te naglasio:

– Ilidža je specifična jer je velika površina i ona je turistička destinacija. Zbog upitne kapacitiranost preduzeća koje održavaju Ilidžu odlučili smo se na jednu zajedničku akciju. Osim toga ovo je i poruka građanima da svi moramo voditi računa o zaštiti okoline i čistoći.