Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Jahorini radionica “Svako dijete treba porodicu”

radionica jahorina

U nastojanju da promovira važnost porodičnog okruženja za odrastanje djece, kao i da naglasi potrebu medijske podrške za promociju ključnih poruka kampanje “Svako dijete treba porodicu“ UNICEF BiH je u hotelu Board na Jahorini organizirao interaktivnu medijsku radionicu na temu „Svako dijete treba porodicu“, koja će trajati od 22. do 23. marta.

Radionica okuplja novinare, stručnjake iz sistema socijalne i dječije zaštite, predstavnike hranitelja i mladih ljudi koji su odrasli u hraniteljstvu i domovima za djecu bez roditeljskog staranja.

 

Cilj radionice je razmjena informacija, znanja i iskustava iz oblasti prava djece bez roditeljskog staranja, te predstavljanje uloge medija u izvještavanju i zagovaranju ovih prava.

Kampanja „Svako dijete treba porodicu“ dio je programa “Transformacija institucija za zbrinjavanje i prevenciju razdvajanja u porodicama” koji od 2016. do 2018. godine provodi UNICEF BiH, u saradnji s nadležnim ministarstvima (Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo civilnih poslova BiH) i relevantnim nevladinim organizacijama (SOS Dječija sela BiH i Hope and Homes for Children), uz podršku Evropske unije.

Cilj ovog programa je da djeca bez roditeljskog staranja, djeca koja su pod rizikom od odvajanja od porodice i djeca s poteškoćama u razvoju uživaju jednaka prava kao i sva druga djeca.