Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Na konkurs za idejno rješenje mosta u naselju Dolac prijavljen 31 rad

MOST DOLAC BANJA LUKA

Sandić je naveo da će, kada novi most bude završen, mještani Obilićeva i Starčevice do centra grada moći stizati za tri do četiri minuta

Na međunarodni konkurs za idejno rješenje budućeg mosta u banjalučkom naselju Dolac prijavljen je 31 rad, među kojima je 10 iz inostranstva, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

“Sudeći po broju prijavljenih na konkurs, koji je zaključen tačno u ponoć, ovo je najmasovniji odziv za arhitektonsko rješenje nekog projekta javne infrastrukture u skorijoj istoriji Banjaluke”, navedeno je u saopštenju.

Konkursna komisija, u čijem radu, između ostalih, učestvuje i tvorac čuvenog mosta na Adi u Beogradu arhitekta Peter Gabrijelčič, danas je otvorila sve prijavljene radove, u okviru procesa vrijednog oko 20.000 eura, koliko će dobiti prvonagrađeni rad.

Iz Gradske uprave navode da komisija ima zadatak da u roku od mjesec dana ocijeni sve pristigle radove, te da se opredijeli za najbolje.

U saopštenju je navedeno da bi izgradnja mosta u naselju Dolac, prema okvirnim planovima, mogla početi na jesen naredne godine.

Iz Gradske uprave navode da prije toga mora biti izabrano idejno rješenje, izrađen glavni projekat, riješena imovinsko-pravnja pitanja, kao i način finansiranja i izbor izvođača radova.

Načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je Srni da je plan da novi most ima četiri kolovozne trake, biciklističku stazu i trotoar za pješake.

“Novi most će iziskivati proširenje Mačvanske ulice da bi sa četiri trake izašla na Bulevar Stepe Stepanovića, a dalje se nastavlja kraj Đačkog doma do istočnog tranzita”, rekao je Sandić.

Sandić je naveo da je u Docu potrebno proširiti Ulicu Gorana Radulovića Bimbe, gdje je planirano da most ide preko rijeke Vrbas.

“Tek ćemo onda imati jednu funkcionalnu cjelinu”, ukazao je Sandić.

On je rekao da je projekat kompleksan upravo zbog toga što je potrebno izgraditi nove pristupne saobraćajnice, a postojeće proširiti.

Sandić je naveo da će, kada novi most bude završen, mještani Obilićeva i Starčevice do centra grada moći stizati za tri do četiri minuta.

“To će značiti potpuno rasterećenje obližnjih mostova, a naročito Gradskog mosta”, kaže Sandić.