Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Na Ljetnoj omladinskoj školi oko 60 mladih iz zemlje i regije

FNA_141328

Po njezinim riječima, tijekom tri sedmice MSYP-a Virtual, sudionici će pratiti veliki broj izbornih predmeta, predavanja i interaktivnih radionica

Besplatni ljetni obrazovni program međunarodnog karaktera – MSYP Virtual ove se godine održava od 21. juna do 10. jula, a trebao bi okupiti više od 60 mladih iz Bosne i Hercegovine i regije.

– Program predstavlja virtualni spin-off Mostarskog ljetnog omladinskog programa, a sve tečajeve i aktivnosti MSYP-a, koji se održavaju na engleskom jeziku, vodi volonterski tim iskusnih akademika, profesionalaca i stručnjaka iz BiH i cijeloga svijeta – kazala je u razgovoru za Fenu menadžerica i predavačica kemije na spomenutom programu Emina Mehić.

Pritom je naglasila kako su prijave još otvorene te da se mladi od 14 do 19 godina na program mogu prijaviti do 6. lipnja ove godine, i to na web stranici:mostarsyp.org.

Po njezinim riječima, tijekom tri tjedna MSYP-a Virtual, sudionici će pratiti veliki broj izbornih predmeta, predavanja i interaktivnih radionica.

Ovogodišnji tečajevi će obuhvatiti područja matematike i logike, zatim ljudskih prava, kemije, političke filozofije, međunarodne politike, ekonomije, medija i novinarstva, urbanih studija, umjetnosti i psihologije.

– Ljetna škola se odvija u Gimnaziji Mostar, odnosno United World College in Mostar, a koncipirana je tako da tijekom dana učenici imaju različite aktivnosti. Mladi najprije sudjeluju na tečajevima koje sami biraju, a potom imaju zajedničke radionice i druženja s predavačima – pojasnila je Mehić.

Podsjeća kako su, nažalost, epidemiološke mjere izazvane pandemijom covida-19 uzrokovale da se prošlogodišnja ljetna škola održava u virtualnom formatu što je, smatra, bio izazov, a zbog toga su se i ove godine odlučili na taj korak – školu odraditi u virtualnom formatu.

Cilj je programa poboljšati samopouzdanje sudionika kroz kritičko i kreativno razmišljanje, liderstvo, timski rad, poduzetništvo, multikulturalno razumijevanje i društveni angažman, uz jačanje znanja engleskog jezika.

Benjamin Selimotić, koji je 2016. godine bio sudionik Mostarskog ljetnog omladinskog programa, a 2018. godine se pridružio kao volonter predavač u programu društvenih mreža, fotografiranju i pravljenju kratkih priloga o programu, kaže kako je njegovo iskustvo bilo vrlo interesantno.

– Mislim da mi je to pomoglo da u suštini saznam tko sam i što želim raditi u životu jer programe i tečajeve u kojima sam sudjelovao, mi nažalost nemamo u obrazovnom sustavu… To je bila prekretnica u mom obrazovanju – kaže Selimotić koji je nakon dvije godine gimnazije upisao United World College in Mostar, a sada je student na fakultetu u SAD-u.

Od samog osnivanja 2014. godine, program je uspješno održan za sedam generacija te je okupio preko 280 mladih. Dosad su svi sudionici ocijenili program kao izvrstan, a 2/3 njih odluči ponovno pohađati MSYP iduće godine.

Program je u potpunosti neovisan i nema afilijacija s bilo kakvim političkim, religijskim i gospodarskim subjektima.