Na Zlatištu pronađeni “skoro kompletni” posmrtni ostaci dvije osobe (FOTO)

BiH

ekshumacija-zlatiste-30-03-17-7

Na lokalitetu Zlatišta na Trebeviću provodi se ekshumacija, koju po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine na mjestu ekshumacije koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH.

Tokom potrage u prethodna dva dana pronađeni su skoro kompletni posmrtni ostaci dvije osobe.

Aktivnosti su pokrenute na temelju anonimne dojave i saznanja da bi se na navedenom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će izmješteni radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem analize DNK uzorka.

Posmrtni ostaci pronađeni su blizu površine tla, a s obzirom na to da se radi o širem lokalitetu, potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja.

Eksuhmaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH, a na mjestu ekshumacije prisutni su predstavnici ICMP-a, Instituta za nestale osobe, ljekar specijalista sudske medicine, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a RS iz Istočnog Novog Sarajeva.

Tužiteljstvo BiH i uposlenici tužiteljstva, gotovo svakodnevno sudjeluju u aktivnostima potraga za posmrtnim ostacima i ekshumacija žrtava ratnih zločina diljem BiH, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.