Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

učestvuje više od 800 vojnika

Na Manjači počela vojna vježba kojom najveća formacija OSBiH ulazi u NATO misiju

307924342_526394875958581_4280366435127473243_n

Zvanični početak vježbe ozvaničen je postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni “Mika Bosnić”

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, deklarisane za buduće međunarodne operacije, sudjeluje u realizaciji vježbe “Kombinovani napor 22” koja je danas počela na vojnom poligonu “Manjača”.

Zvanični početak vježbe ozvaničen je postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni “Mika Bosnić”.

Vježbe će trajati do 23. septembra, radi ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (NEL-2).

BiH će na taj način dobiti dosad najveću vojnu formaciju, koja će ući u NATO bazen zajedničkih snaga za mirovne operacije, kao i za učešće u NATO vježbama.

Uspješnim završetkom ocjenjivanja, Oružane snage BiH od 2023. godine imat će jedinicu ranga ojačanog bataljona spremnu i raspoloživu u NATO bazenu snaga za buduće NATO vođene operacije širom svijeta, operacije podrške miru EU i UN-a, kao i učešće u NATO vježbama.

– Realizacija ocjenjivanja NEL-2 po konceptu operativnih sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija, a kroz provedbu vježbe ‘Kombinovani napor 22’, predstavlja krunsku aktivnost obuke deklarisane Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u četverogodišnjem ciklusu obuke i sticanja interoperabilnosti i spremnosti po NATO standardima, rekao je ranije načelnik Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

Mašović je podsjetio da NATO program ocjenjivanja operativnih sposobnosti je prvenstveno praktičan alat, ali i izvorni NATO dokument koji su odobrili šefovi država i vlada na samitu u Washingtonu 1999. godine.

– Bitno je naglasiti da su Oružane snage BiH ovaj Program počele primjenjivati 2011. godine i do sada smo deklarisali 12 jedinica, a završili ocjenjivanje 11, različitih organskih struktura. Ukupno brojno stanje ovih jedinica je 754 pripadnika OSBiH. Uspješnom realizacijom NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2), jedinica OSBiH pridružila bi se bazenu snaga od više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja koje su do sada prošle program, te bi bila najveća i najbrojnija jedinica koja je certificirana po NATO konceptu operativnih sposobnosti, pojasnio je Mašović.