Na Mašinskom fakultetu predstavljeni vozilo i bicikl na električni pogon

masinski_fakultet1112

Studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu prezentirali su danas naučno-istraživački rad, a to je električni automobil, biciklo i karting te uređaj za mjerenje kvaliteta zraka koji se odnose na polutante koje mjerne stanice ne obrađuju.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu Izet Bijelonja, menadžer sektorskog fonda Otvorenog regionalnog fonda za JIE – energetska efikasnost (GIZ) Joachim Gaube te projekt menadžer GIZ-a Dubravka Bošnjak.

Profesor Boran Pikula istakao je da je Mašinki fakultet u Sarajevu razvio električni karting i električna bicikla.

– Ove godine smo dobili kao donaciju automobil firme Wolksvagen Sarajevo, kojeg smo opremili na električni pogon. Električno vozilo je pilot projekat kojim ćemo mjeriti otpore kretanja, potrošnju električne energije, te izdrživost baterije – istakao je Pikula.

Profesor Adnan Mašić kazao je da su razvili vlastiti uređaj za mjerenje kvalitete zraka u koji su ubacili senzore za mjerenje čestica.

– Dosadašnja mjerenja mjernih stanica su bila isključivo vezana za mjerenja na zemlji. Mi uređaj postavljamo na dron i podižemo na visinu od 500 m, što je nešto više iznad Huma. Tako da ovim uređajem mjerimo kvalitet zraka i količinu čestica pm1, pm2, pm5, na različitim visinama i lokacijama. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), ove čestice u zraku direktno utiču na zdravlje čovjeka, posebno na respiratorni sistem jer se lijepe na pluća – naglasio je.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić je kazao je da je Grad Sarajevo nedavno u Berlinu potpisao pismo namjere koje se odnosi na regionalni projekat “Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope”.

Trivić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku vidjeti koliko je istraživanja već urađeno na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

– Gradska uprava želi da podstakne ovakav rad koji doprinosi smanjenju zagađenja zraka, a time i poboljšanju kvalitete života građana Sarajeva – kazao je Trivić.

Projekt menadžerica GIZ-a Dubravka Bošnjak zahvalila je na pozivu Grada Sarajeva da posjeti ovu prezentaciju, te istakla da GIZ već nekoliko godina djeluje u regionu i implementira različite projekte, posebno iz oblasti energetske efikasnosti.

Projekat ima za cilj razvoj energetski efikasnih, održivih i zelenih rješenja za transport u gradovima jugoistočne Evrope prenošenjem dobrih praksi iz EU i Njemačke, ali i harmonizacija sa EU 2030 Energetskom Strategijom te svjetskim održivim razvojnim ciljevima (posebno Cilj 11 – Održivi gradovi i općine), saopćeno je iz Uprave Grada Sarajeva.