Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tragično putovanje

Na Matića brdu kod Mostara obilježena 19. godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog

Obilježavanje godišnjice pogibije predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog1

Uime Vlade Sjeverne Makedonije obilježavanju je nazočio ministar sigurnosti Oliver Spasovski koji je kazao kako je Trajkovski bio čovjek univerzalnih vrijednosti koji je radio na miru i ljubavi ne samo za svoju, već i za sve zemlje u regiji

Polaganjem vijenaca na lokalitetu Matića brdo kod Mostara obilježena je 19. godišnjica smrti bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog koji je, zajedno sa saradnicima, tragično stradao u padu aviona na današnji dan 2004. godine prilikom putovanja na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

Uime Vlade Sjeverne Makedonije obilježavanju je prisustvovao ministar sigurnosti Oliver Spasovski koji je kazao kako je Trajkovski bio čovjek univerzalnih vrijednosti koji je radio na miru i ljubavi ne samo za svoju, već i za sve zemlje u regiji.

– Posebno hvala kolegi, ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću i prijateljima iz Bosne i Hercegovine i Grada Mostara koji se zajedno s nama prisjećaju Trajkovskog i njegovih saradnika. Hvala što ste ovdje i što odavde prenosite poruke – rekao je ministar Spasovski.

Cvijeće je na spomeniku na Matića brdu uime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine položio ministar sigurnosti Nenad Nešić koji je podsjetio kako je Trajkovski bio prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

– Trajkovski je želio dobro svojoj zemlji, ali i cijeloj regiji. Svoj radni vijek kao predsjednik Republike posvetio je širenju prijateljstva u regiji. Prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije traje i trajat će zauvijek – dodao je ministar Nešić.

Osim delegacija Vlade Sjeverne Makedonije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, današnjem obilježavanju nazočile su i delegacije Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ambasade Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini, Vojske Republike Sjeverne Makedonije te Grada Mostara.

Podsjećamo, avion u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. veljače 2004. na području Rotimlje između Mostara i Stoca.