Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Na NATO prijemu poručeno bh. liderima da imaju viziju za bolju saradnju

nato prijem sa333

Pohvalila je rad pripadnika NATO Štaba Sarajevo jer su “svaki dan predani u tome da BiH učine sigurnijom za sve njene građane”

Na NATO novogodišnjem prijemu, upriličenom večeras u Domu Oružanih snaga BiH, strani zvaničnici poručili su prisutnim bh. liderima da moraju dati viziju za bolju saradnju dok su oni ukazali da je BiH na putu ka NATO-u potrebna bolja opremljenost na osnovu koje bi već dobro obučeni bh. kadrovi dostigli maksimum u borbenoj spremnosti.

– Dijalogom i uzajamnim poštovanjem, lideri prisutni u ovoj sali, i oni koji nisu ovdje, mogu dati viziju za bolju saradnju, manje zidova i više mostova. Kako se približavamo 2019. godini, ima mnogo toga o čemu možemo razmišljati: nova vlast je formirana, ministri vanjskih poslova NATO-a su se sastali prošle sedmice i objavili da su spremni prihvatiti da BiH podnese svoj prvi Državni godišnji plan, što izglede za članstvo BiH u NATO-u čini jedan korak bliže – kazala je uime admirala Fogga komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Marti Bissell.

Pohvalila je rad pripadnika NATO Štaba Sarajevo jer su “svaki dan predani u tome da BiH učine sigurnijom za sve njene građane”.

Također, predstavnici NATO-a izrazili su ohrabrenje zbog nastavka aktivnosti na knjiženju nepokretne vojne imovine.

Mišljenja su da uvjet koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine ostaje važan za BiH i njen napredak na putu ka članstvu. Još je, kako ističu, važniji konstruktivan dijalog svih lidera ove zemlje u tom pravcu.

Sa predstavnicima stranih institucija na prijemu su bh. političati podijelili isto uvjerenje da Bosna i Hercegovina teži većem integriranju u euroatlantske institucije.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić podvukao je da je NATO veoma važna sigurnosna institucija u svijetu, te je “sam osjećaj da postoji – da bdije nad sigurnosti veoma važna”.

– Konkretno Ministarstvo odbrane BiH preko Oružanih snaga BiH dalo je veliki doprinos u dostizanju NATO standarda. Trenutno imamo jedinice koje imaju dostignute standarde kao ekvivalent jedne patriotske borbene grupe koja bi tehnički trebala biti zaokružena u narednih nekoliko godina. Njihova obučenost i uvježbanost je na višem nivou od četvorke, ako gledamo od jedan do pet, ali je naša oprema u mnogo čemu dotrajala od čizme pa nadalje. Zato treba realizirati bar osnovne elemente u Planu modernizacije – potvrdio je Jusić za Fenu.

Na ostvarivanju cilja da BiH bude borbeno opremlljena za NATO operacije u narednom mandatu kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH spreman je raditi i Šemsudin Mehmedović.

– Moraju se povećati finansijska izdavajanja za opremanje vojske, negdje oko 70 posto svih budžetskih sredstava. Povećanjem iznosa za opremu može se povećati i broj vojnika odnosno fizička snaga – mišljenja je Mehmedović.

Među velikim brojem zvanica na NATO prijemu bili su predstavnici aktuelne izvršne vlasti na fedralnom nivou, odnosno predjednik i potpredsjednik Federacije Marinko Čavara i Milan Dunović.

– Svi napori BiH da se krene ka NATO integracijama urodili su plodom krajem ove godine i nadam se da ćemo u sljedećoj pozitivno odgovoriti takvom jednom pozivu da BiH postane dio takvog sigurnosnog sustava i da to doprinese ukupnoj stabilizaciji odnosa unutar same države, ali i njenoj boljoj pozicioniranosti prema svim institucijama iz međunarodne zajednice – kazao je Feni Čavara.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović smatra da je „NATO savez nešto što može BiH i svim njenim građanima da obezbijedi sigurnost“.

– Zato mora biti puno više iskrenosti u politici i aktivnog djelovanja, a NATO savez je otvoren prema našoj državi – zaključio je za Fenu Dunović.

Novogodišnji NATO prijem u Sarajevu upotpunio je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH izvedbama stranih i domaćih kompozicija.