Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu procenat izliječenih viši od 80 posto

Pedijatrijska klinika sarajevo 3

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ obilježava Međunarodni dan djeteta oboljelog i liječenog od raka. Tim povodom organizovali su niz aktivnosti, ali i javnosti prezentovali svoj i rad Hematoonkološkog odjeljenja Predijatrijske klinike KCUS u Sarajevu. Prema riječima doktora Ede Hasanbegovića, direktora discipline za zdravlje djeteta KCUS i šefa Hematoonkološkog odjeljenja, iako vlada mišljenje da su maligna oboljenja neizlječiva, procenat izliječene djece na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu je 80 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Pedijatrijska klinika sarajevo 1

Hasanebegović ističe sjajnu saradnju između svih uposlenika Hematoonkološkog odjeljenja, ali i sa Udruženjem „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH”, kao jedan od ključnih razloga uspješnosti prilikom liječenja teških oboljenja kod djece.

„Sretan sam i ponosan na rezultate Hematoonkološkog odjeljenja u zadnjih 15 godina. U tom periodu smo izliječili preko 500 djece. Put liječenja je jako dugačak, od dvije i više godina. To su najteži pacijenti. Nema ništa teže od toga kada roditelju morate reći: dijete vam je bolesno od leukemije, tumora mozga, limfona i tako dalje. Kod nas se smatra da su to neizlječive bolesti. Međutim, niti u jednoj grani medicine nije napravljen takav pomak u liječenju kao u dječijoj hematoonkologiji. Dakle, procenat izliječenjanja naših pacijenata kreće se preko 80 posto. Prije rata je to bila mizerna cifra od desetak posto. Liječimo djecu iz cijele BiH. Put liječenja je dugotrajan, djeca su vezana za kliniku skoro godinu dana. To su visokospecijalizovana odjeljenja kojih nema puno u Evropi“, rekao je Hasanbegović.

Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, istakla je odlične rezultate koje su postigli prošle godine, ali i iznijela planove za ovu godinu.

Pedijatrijska klinika sarajevo 2

„Ovo je za nas značajan dan, koji se obilježava u cijelom svijetu. Jako smo aktivno udruženje, zahvaljujući medijima i našim mnogobrojnim aktivnostima, čulo se za nas. Moram naglasiti da je nama za naš rad neophodna pomoć institucija, ali isto tako nam je jako bitna saradnja sa medicinskim osobljem. Moram naglasiti da sa osobljem Hematoonkološkog odjeljenja imamo saradnju kao malo ko regionu i u Evropi, jer to znam iz kontakata sa udruženjima iz raznih zemalja. Ova saradnja je važna za našu djecu i njihove roditelje. Željela bih da istaknem mnoge aktivnosti kojima smo se bavili u 2015. godini. To je, prije svega, psihofizička pomoć djetetu i roditeljima kada saznaju za bolest, zatim pomoć pri odlasku na liječenje u inostranstvo, kod kupovine lijekova, kao i rehabilitacioni kamp koji smo organizovali na Vlašiću za 70 djece izliječene od raka i njihove roditelje. Tokom 2016. planiramo realizovati mnoge aktivnosti, a izdvojila bih domaćinstvo regionalne konvencije mladih koji su izliječeni od raka. Planiramo pregovarati sa vlastima oko načina finansiranja i održavanja Roditeljske kuće, koja će biti otvorena ove godine. Novitet je da se oformilo udruženje ‘Iskra’ u Banjaluci i želimo zajedno s njima oformiti mrežu kako bi djelovali na državnom nivou“, kazala je Kamerić.

Fikret Kubat, projekt menadžer Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“, saopštio je najvažniju i najradosniju vijest, a to je da će 26. aprila biti otvorena Roditeljska kuća sa deset apartmana u kojima će boraviti roditelji djece oboljele od malignih oboljenja.

Udruženje je tokom subote i u naredna tri dana najavilo niz događaja kojima će obilježiti Međunarodni dan djeteta oboljelog od raka, od kojih vrijedi izdvojiti humanitarni koncert večeras u Goraždu i Svečanu akademiju Udruženja uz program sa izliječenom djecom.

Pedijatrijska klinika sarajevo 4

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ osnovano je u aprilu 2003. godine nakon incijative koju su pokrenuli roditelji i prijatelji djece koja su se tada liječila od malignih oboljenja na Pedijatrijskoj klinici KCUS u Sarajevu. Udruženje je član ICCCPO (Internacionalna konfederacija udruženja roditelja djece oboljele od raka), a finansira se isključivo donacijama humanista, brojnim projektima i aktivnostima koje realizuje.

Osnovni cilj udruženja je pronalaženje najboljih načina i mogućnosti u liječenju djece oboljele od malignih bolesti, te stručne i materijalne pomoći porodicama oboljele djece na ovim prostorima.