Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na području Banje Luke 222 liječena ovisnika od droga

ovisnik

Na području Banje Luke su na kraju juna ove godine bila registrovana 222 liječena ovisnika o drogama, od kojih 199 muškaraca i 23 žene, što je isti broj kao i u 2014.

Među liječenim ovisnicima dominira opijatski tip i kod 186 primarno sredstvo ovisnosti je heroin.

U informaciji o stanju bolesti ovisnosti, koju je nedavno usvojila Skupština grada Banja Luka, naglašava se da roditelji imaju ključan uticaj na formiranje stavova o ovoj problematici kod djece u razvoju.

Navedene su i preporuke za program prevencije.

– U pogledu stručne pomoći, neophodno je intenzivnije raditi na realizaciji “Strategije za prevenciju narkomanije u RS-u” koju je usvojila Narodna skupština kao i na primjeni akcionog plana koji je proizašao iz ovog dokumenta. Potrebno je razvijati preventivne programe koji će, kroz jasne smjernice, ukazati roditeljima i djeci na sve opasnosti koje nosi droga, te nastaviti s podrškom ustanovama koje se specijalistički bave liječenjem i rehabilitacijom ovisnika – kaže se u preporukama za program prevencije.

Od 2002. godine Grad Banja Luka sarađuje s Udruženjem građana “Viktorija” na projektima koji za cilj imaju podizanje svijesti stanovništva, a posebno mladih o pitanju narkomanije te zbrinjavanju ovisnika u posebnim terapijskim centrima.