Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na području Bihaća osam krivičnih djela za koja su odgovorni migranti

mup-usk-bihac-policija

Donošenjem nekoliko zaključaka te upućivanjem hitnog poziva nadležnim državnim institucijama za pomoć finalizirana je današnja vanredna sjednica Gradskog vijeća Bihaća, koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda: “Migrantska kriza na području grada”.

Gradsko vijeće Bihaća zahtijeva da se u roku od sedam dana donese odluka o adekvatnom smještaju migranata, koji će biti pod kontrolom Ministarstva sigurnosti BiH. U protivnom, vijećnici i gradonačelnik Bihaća će nezadovoljstvo iskazati protestom ispred zgrade Vijeća ministara BiH.

Od gradonačelnika Bihaća zatraženo je da u skladu s mogućnostima nastavi finansirati gradsku organizaciju Crvenog križa, a insistira se i na nastavku pojačanog policijskog nadzora zbog sigurnosti građana.

– Broj migranata u našem gradu i njihove potrebe odavno su nadmašile mogućnosti Gradske uprave i Vlade USK. Zaista želimo pomoći, ali činjenica je da više ne možemo. Ograničavaju nas resursi i nadležnosti. Imali smo nekoliko obećanja iz Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeća ministara, te Federalne vlade, no sve je na tome i ostalo. To se hitno mora promijeniti kako problem ne bi eskalirao – rekao je ovom prilikom bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Konstatovano je da je do sada u Bihaću evidentirano 2.627 migranata. Informaciju je na sjednici potvrdio ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić i dodao kako ih na području kantona trenutno boravi više od 3.500.

– Do sada je samo na području Bihaća evidentirano osam krivičnih djela, za koja su odgovorni migranti. Anagažovane su sve policijske jedinice i postupamo po operativnom planu, međutim limitirani smo materijalno-tehničkim mogućnostima – istakao je na sjednici ministar Ramić.

Abdulah Budimlić iz bihaćkog Crvenog križa vijećnike i javnost upoznao je s podatkom kako im je dnevno neophodno više od četiri hiljade maraka za prehrambene i higijenske potrebe migranata.

– Na izmaku smo snaga, a od države nismo dobili ni marke. Zbog ovakve situacije potpuno smo zanemarili naše stanovnike u stanju socijalne potrebe. Za sada su nam pomagali samo Grad Bihać, Kantonalna vlada, Islamska zajednica BiH i neke međunarodne humanitarne organizacije – dodao je Budimlić.

Kolegij Gradskog vijeća Bihać na ovu vanrednu sjednicu pozvao je i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, premijera Federacije BiH Fadila Novalića te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ali se niko od njih nije odazvao pozivu.