dobrog su općeg stanja

Na području BPK deset novih slučajeva korone, virus ušao u Kantonalnu bolnicu

kantonalna bolnica goražde

Četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde pozitivna su na koronavirus – potvrdila je direktorica ove zdravstvene ustanove prim. dr Nermina Kamenica

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde registrovano je deset oboljelih od koronavirusa – izjavila je na današnjoj pres-konferenciji Kantonalnog štaba civilne zaštite direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Istakla je da je devet oboljelih u kućnoj izolaciji i da su dobrog općeg stanja, dok je jedna pacijentica u bolnici Podhrastovi u Sarajevu i njeno se zdravstveno stanje popravlja

– Jučer smo testirali 31 osobu od kojih su dvije pozitivne, a riječ je o uposlenicima Kantonalne bolnice Goražde. Radi se o spremačici i radniku koji po potrebi radi na dezinfekciji prostorija gdje su bili sumnjivi slučajevi – pojasnila je dr. Bičo.

Navela je da je povećan broj osoba u samoizolaciji ali i testiranja

– Trenutno je u izolaciji 75 osoba, a do jučer je testirano njih 313. Nakon dva nova pozitivna slučaja otvara nam se dosta novih kontakata tako da smo izvršili epidemiološko istraživanje i tokom dana bit će dodatnih testiranja a znatan broj osoba će biti stavljeno pod zdravstveni nadzor u kućnu izolaciju – naglasila je ona.

Dr. Bičo dodala je da još nije utvrđen nulti pacijent za posljednje inficirane osobe.

– Prema informacijama kojima do sada raspolažemo moguća epidemiološka povezanost je u vezi četiri slučaja u Kantonalnoj bolnici, obzirom da se radi o osoblju koje je direktno bilo izloženo kontaktu sa inficiranom pacijenticom, ali još sa sigurnošću ne možemo utvrditi tu povezanost – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Zaraženi uposlenici kantonalne bolnice

Četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde pozitivna su na koronavirus – potvrdila je direktorica ove zdravstvene ustanove prim. dr Nermina Kamenica.

Ona je podsjetila da su, nakon što je prisustvo virusa potvrđeno kod dva RTG inžinjera, počela testiranja svih uposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Metodom slučajnog odabira prethodno su testirana dva RTG tehničara koja su bila u kontaktu za zaraženom pacijenticom i utvrđeno je da su pozitivni. COVID – 19 jučer je potvrđen i kod dva pomoćna radnika Kantonalne bolnice. Ukupno je su do sada testirana 44 uposlenika, a testiranje će po grupama biti nastavljeno i narednih dana – kazala je dr. Kamenica.

Naglasila je da nijedan odjel Kantonalne bolnice neće biti zatvoren. Kompletna novonastala situacija se odnosi direktno na Trijažni odjel i RTG službu koji su najdirektnije bili izloženi. U Urgentnom centru svi su, kazala je, negativni a testiranja se nastavljaju.

Kamenica je naglasila da je trenutno u izolaciji pet medicinskih sestara i tehničara koji su bili u kontaktu sa izvorom infekcije.

– Svi ostali ljekari i medicinsko osoblje jednako podnose teret i angažovani su na svojim radnim zadacima. Dobrovoljno se javljaju da rade i niko nema na bolovanju. Reorganizujemo se i radimo, ali s obzirom da nemamo dovoljno ljekara i medicinskog osoblja, ako se ovo nastavi bit će poteškoća – naglasila je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.