Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na području Bratunca i Srebrenice pronađene dvije ljudske lobanje

BiH

masovna grobnica

Završene su ekshumacije na području Bratunca i Srebrenice i ekshumirani su posmrtni ostaci dviju žrtava.

Na lokalitetu Mratinjci, na području Bratunca, na površini terena pronađena je ljudska lobanja, a i na području mjesta Buljim u Srebrenici također na površini terena pronađena je lobanja.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je kazala Feni da je na obje ekshumacije detaljno pretražen širi lokalitet, ali ostali dijelovi skeleta nisu pronađeni.

Pronađeni posmrtni ostaci nakon ekshumacije prevezeni su u Komemorativni centar u Tuzlu, gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu.

– Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1995. godine tokom genocida u Srebrenici – kazala je Čengić.

Ekshumacijama je, po naredbi Suda BiH, rukovodilo Tužilaštvo BiH.

Za sutra su najavljene ekshumacije na području Zvornika, gdje se na tri različita lokaliteta na površini terena locirani posmrtni ostaci.

Čengić kaže da je i ovdje zasad riječ samo o pronađenim lobanjama, ali će se svakako detaljno pretražiti ovo područje kako bi se pronaši i ostali dijelovi skeleta.