Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Na području Foče i Bijeljine zaplijenjene četiri tone duhana

rezani_duhan (1)

Budžet BiH je navedenim krivičnim djelima oštećen za više desetina hiljada KM

U akciji kodnog naziva “Skuter 2” zaplijenjene su oko četiri tone duhana, mašine i alati korišteni za proizvodnju duhana, kao i veća količina cigareta bez akciznih markica, te veća količina novca u stranim valutama, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Budžet BiH je navedenim krivičnim djelima oštećen za više desetina hiljada KM”, navodi se u saopštenju.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju na području Foče i Bijeljine provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su se kao organizirana kriminalna grupa bavile nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.

Iz Tužilaštva BiH navode da je nezakonitom prodajom cigareta i duhanskih proizvoda ilegalno distribuiranih na crnom tržištu u BiH, nanesena velika šteta budžetu BiH zbog utaje poreza i akciza, a osumnjičeni su počinjenim krivičnim djelima stekli veliku imovinsku korist.

“Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH u saradnji sa SIPA-om, a navedene osobe su pod istragom zbog organiziranog kriminala iz člana 250., a u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda iz člana 210a. KZ-a BiH”, navodi se u saopštenju i dodaje da se istraga nastavlja.