Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na području HNK-a zabilježeno nekoliko požara

prenj-pozar-jablanica

U protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNŽ) registrovano je nekoliko požara i to na području Mostara, Čapljine, Konjica, Prozora-Rame, Stoca, Jablanice i Neuma.

Na području Mostara, trava i nisko rasljine gorili su u Sjevernom logoru, Drežnici, Jasenici, Kosoru, Željuši i Južnom logoru, priopćili su iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK-a.

U općini Čapljina, nisko raslinje i biljni otpad gorili su u Višićima, u Čeljevu smeće, a u Domanovićima je izgorjelo oko 50 loza i 15 maslina.

[pull_quote_right]Područje općine Jablanica je od 18 do 19 sati bilo zahvaćeno kišom, ali se još ne može napraviti prava procjena u kojoj mjeri je kiša uticala na stanje požarišta[/pull_quote_right]

Na Bivoljem Brdu i u Grabovinama gorila je trava, dok je u Gabeli gorila trava i biljni otpad.

Na području Konjica, u mjestu Cerići gorila je šuma, a na lokalitetu Vrabča gorilo je smeće na deponiji.

U općini Prozor-Rama, u selu Rumboci gorila je štala i raslinje oko nje.

U Stocu, na lokalitetu Pušišta, gorila je šuma. Izgorio je 1 ha visokog i niskog raslinja. U gašenju je sudjelovalo 8 vatrogasaca s 2 vatrogasna vozila. Požari su izbili i na lokalitetu Bačnik i Kruševo. Ugašeni su i pod kontrolom su, ali se mogu aktivirati svakog trenutka.

Područje općine Jablanica je od 18 do 19 sati bilo zahvaćeno kišom, ali se još ne može napraviti prava procjena u kojoj mjeri je kiša uticala na stanje požarišta, jer je bilo jake grmljavine koja je možda izazvala nove požare.

“I dalje će se vršiti praćenje situacije na terenu, te u skladu s realnim procjenama poduzimati odgovarajuće mjere i aktivnosti, a sve u cilju da se izvrši lokalizacija požara, a šteta na šumskom blagu bude što manja”, navodi se u priopćenju.

U Neumu je zabilježen požar u ulici Domovinskog rata, gdje su vatrogasci brzom intervencijom spriječili njegovo širenje. Izgorjela je manja površina trave i niskog raslinja.

Također, zabilježen je požar na području Klepovice, gdje je izgorjelo oko 1000 m2 trave i niskog raslinja, navodi se u priopćenju.