Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilne kiše

Na području Ilidže došlo do porasta vodostaja, ekipe civilne zaštite prate stanje

Ilustracija
Foto: Screenshot

Nema prijavljenim poplavljenih stambenih niti drugih infrastrukturnih objekata. Sve saobraćajnice su prohodne

Na području Kantona Sarajevo, uslijed kišnih padavina na teritoriji općine Ilidža došlo je do porasta vodostaja svih rijeka i potoka. Stanje nije alarmantno jer su vodotoci u koritima i nije došlo do izlijevanja. Ekipe civilne zaštite prate stanje na terenu.

Nakon obilnih kišnih padavina u proteklih nekoliko dana, situacija sa poplavama na području Tuzlanskog kantona je zadovoljavajuća. Nema prijavljenim poplavljenih stambenih niti drugih infrastrukturnih objekata. Sve saobraćajnice su prohodne.

Vodostaji na Tuzlanskom kantonu: Karanovac 203 (300 kritična točka) Tinja 64 (kritična točka 390) , Oskova, Jala, Turija, Gostelja i Spreča su u blagom porastu. Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 198,79 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 20 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s, navodi se, između ostalog, u jutrošnjem redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona stanje vodostaja na hidrološkim stanicama Glavatičevo i Mostar su u porastu.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Kanton Posavski.

Visina vodostaja izmjerena u 07.00 sati: Bosanski Brod – 585 (pripremno stanje), Bosanski Šamac – 393 (normalno stanje), Orašje – 571 (normalno stanje).

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je povećan sa tedencijom stagnacije. Vodostaj rijeke Bosne prema mjerenjima Federalnog Hidrometeorološkog zavoda, na mjernom mjestu u Zenici u 07.00 sati, iznosio je 249 cm, u 09.00 sati, 247 cm, kritična tačka početka izlijevanja je 340 cm.

U gradu Bosanska Krupa, rijeka Una se izlila iz korita, došlo je do plavljenja: pomoćnih i stambenih objekata u naseljima Mašići, Redžići (ulicama Unska i Međumostovi), te Bosanskoj Otoci. Također, poplavljen je i lokalni put za Drenovu Glavicu, put u naselju Zalug, kao i poljoprivredno zemljište Krušnica.

Zbog obilnih kišnih padavina došlo do izlijevanja rijeke Krušnice, te potoka: Bukovska, Baštra i Svetinja. Nema poplavljenih objekata.

U gradu Cazinu došlo je do izlijevanja rijeke Korane i Mutnice u naseljima Tržac i Tržačka Raštela, nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata, poplavljeno je poljoprivredno zemljište.

U općini Ključ rijeke Sana i Sanica su se izlile iz korita, poplavljeno je poljoprivredno zemljište.

U općini Sanski Most jučer je održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite općine Sanski Most, te je donešena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane poplavama na području općine. U skladu sa donešenom Odlukom Štaba civilne zaštite općine Sanski Most, sinoć u 22.00 sata, aktivirana je sirena za uzbunjivanje.

Vodostaji rijeke Sane i njenih pritoka je u porastu. Najteža situacija je u mjestima: Vrše, Neprelje, Stari Majdan,Trnova, kao i naseljima Alagića polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci izašli iz korita i stigli do stambenih objekata, a pojedina su i poplavljena. Situacija se prati, formirani su punktovi za interventna djelovanja, ukoliko za to bude potrebno.

U gradu Bihaću vodostaj rijeke Une iznosi 160 cm, (kritična tačka je 100 cm). Padavine: 38 l/m2.

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane iznosi 376 cm, (kritična tačka je 380 cm). Padavine: 31 l/m2.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona vodomjerna postaja Humac, vodostaj Trebižata jutros u 08.00 sati, iznosio je 334 cm s trendom porasta 0 cm. Od jučer u 19. 30 sati, na snazi su izvanredovne mjere odbrane od poplava.

Vodostaji rijeka na području Srednjobosanskog kantona su dijelom u stagnaciji, a dijelom u porastu.

Na području Kantona 10 rijeke i potoci su u porastu, nema dojava o poplavama.

Crveni križ Federacije BiH po dobijanju informacija od Crvenog križa Unsko-sanskog kantona i Federalnog operativnog centra FUCZ o obilnim kišnim padavinama na području Unsko-sanskog kantona, sagledao je stanje i potrebe građanstva.

Na terenu su angažirani pripadnici Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, grada Bihaća i općina Bosanska Krupa i Sanski Most, koji u koordinaciji sa službama civilne zaštite rade na pružanju pomoći građanstvu, navodi se, između ostalog, u izvještaju FUCZ.