Na području Konjica aktivna dva veća šumska požara

Pozar-hnk12
FOTO: Ilustracija

Na području općine Konjic došlo je do izbijanja više požara od kojih su aktivna dva veća šumska požara i to u rejonu Bijela – Rapti i rejon Šćavnice – Gornje Višnjevice, saopćio je danas Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite.

U rejonu Rapti, požar na desnom krilu je lokalizovan, međutim zbog vjetra i suhog lišća ima tendenciju širenja prema Bijeloj. Teren je nepristupačan, a djelatnici Šumarstva “Prenj“ nastoje ga lokalizovati.

Požar na lokalitetu Gornje Višnjevica (Šćavnice) i dalje je aktivan. Opožareno je oko 15 ha šume, trave i niskog rastinja. Vatrogasci su zajedno s mještanima ugasili jedan dio požara, dok je krak na Bolobanovom brdu još aktivan.

U jutrošnjoj usmenoj informaciji, šef CZ-e Konjic Husein Hodžić ističe da je stanje na požarištu jutros bez bitnijih promjena u odnosu na sinoć.

U općini Prozor-Rama vatrogasci su jučer ujutro primili dojavu da u predjelu planine Makljen gori trava i nisko rastinje. Vatrogasci DVD “Rama“ odmah su izašli na požarište ali zbog nepristupačnosti terena nisu uspjeli ugasiti požar.

Požar se trenutno drži pod nadzorom, a nisu ugroženi ljudi i imovina, navodi FUCZ-e.