BiH

Institut za nestale osobe BiH

Na području Srebrenice pronađena kompletna tijela najmanje tri žrtve

12/11/2020

Ekshumacija će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i sutra

Masovna grobnica otkrivena je danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Kragljivoda koji se nalazi na području općine Srebrenica, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Do sada su u ovoj grobnici uočena kompletna tijela najmanje tri žrtve, a prema saznanjima Instituta za nestale osobe BiH postoje jasne indicije da se radi o bošnjačkim žrtvama koje su 1993. godine nastradale na ovom području. Uz žrtve pronađena je i odjeća i obuća.

Ekshumacija će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i sutra.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici.

Po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je započeo i proces reekshumacija na mezarju Ivijci na području Brčkog. Danas će se otvoriti 11 mezarja kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.