Instrukcije iz CIK-a

Na ponovnim izborima u Srebrenici supervizori na svim biračkim mjestima

srebrenica (10)

Članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažirani na dan izbora 15. novembra neće moći biti ponovo angažirani na ponovljenim izborima 21. februara

Predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK) Srebrenica Ljiljana Stevanović izjavila je da će se glasanje na ponovnim izborima u toj opštini u nedjelju, 21. februara vršiti po istom biračkom spisku, a i kandidatske liste ostaju iste kao što su bile na izborima 15. novembra.

Stevanović je potvrdila da su od Centralne izborne komisije (CIK) dobili instrukciju koja je uvela određene promjene u vezi sa odvoženjem izbornog materijala.

– To je sad u nadležnosti OIK-a i članovi OIK-a su dužni najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta, odvesti birački materijal na biračko mjesto u pratnji policije. Birački materijal će da bude zaključan do otvaranja biračkog mjesta, a na tom mjestu će biti obezbijeđeno prisustvo policajaca – rekla je Stevanović.

Ističe da će CIK na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora koji će pratiti izborni proces.

– Po jedan supervisor će biti na svakom biračkom mjestu i biće na usluzi članovima biračkog odbora. Još jedna novina uvedena instrukcijom jeste da se obezbijedi dostava zelenih obrazaca za nivo načelnika najkasnije do 23 sata u sjedište OIK-a kako bi ti podaci bili uneseni – pojasnila je Stevanović.

Također, članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažirani na dan izbora 15. novembra neće moći biti ponovo angažirani na ponovljenim izborima 21. februara.

Osobe koje u skladu sa zakonom ostvaruju pravo glasa u izbornoj jedinici 105B Srebrenica, a koje su pozitivne na virus korona ili se nalaze u izolaciji, imaju obavezu da obavijeste Izbornu komisiju Srebrenica najkasnije 72 sata prije održavanja izbora i dostave dokaz (rješenje nadležnog organa) da su pozitivni na Covid 19 ili da se nalaze u izolaciji.

Sva lica koja se prijave Opštinskoj izbornoj komisiji i dostave potrebnu dokumentaciju, glasat će putem posebnog mobilnog tima.