Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

po hitnom postupku

Na predloženom dnevnom redu sjednice NSRS-a Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini

nsrs narodna skupstina rs

Ranije usvojeni zakon suspendovao je u aprilu visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage

Posebna sjednica Narodne Skupština Republike Srpske (NSRS) zakazana je za danas, a na predloženom dnevnom redu je Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, po hitnom postupku, javlja Fena.

Ranije usvojeni zakon suspendovao je u aprilu visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage.

Bivši član Komisije za državnu imovinu Muharem Cero, komentarišući namjeru vlasti u RS da u izmijenjenom sadržaju usvoji zakon o nepokretnoj imovini, konstatovao je da je novi prijedlog zakona malo drugačiji u smislu pravne leksike i pozivanja u njegovom obrazloženju, te da se u suštini radi o istoj materiji, odnosno o javnoj imovini kojoj se pokušava osporiti kontinuitet.

Uoči sjednice NSRS, član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je apelaciju o imovini.

– S Obzirom na to da nije kažnjen nego nagrađen za antiustavno djelovanje, Milorad Dodik nastavlja sa podrivanjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o imovini tu već imamo presudu Ustavnog suda gdje su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta RS. Ukoliko ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podnesena apelacija Ustavnom sudu – naveo je Komšić.

Poslanik u NSRS Ramiz Salkić (SDA) je ocijenio da je riječ o redizajniranom rješenju ranijeg zakona koje je osporio Ustavni sud BiH.

Ovim aktom, po Salkićevim riječima, entitetska vlada nastavlja da ignoriše stavove visokog predstavnika kao vrhovnog tumača za provođenje civilnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustavnog suda BiH, čije su odluke konačne i obavezujuće prema tom ustavu.

Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti je 15. od ukupno 29 tačaka predloženog dnevnog reda današnjeg zasjedanja NSRS koja bi se, između ostalog, trebala izjasniti i o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru.