Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na putevima širom BiH otežano saobraćanje zbog snijega

BiH

snijeg banja luka (5)

Zbog snijega i jakog vjetra koji stvara snježne nanose na putevima širom Bosne i Hercegovine saobraćaj se jutros odvija usporeno.

Prema posljednjem izvještaju Bosanskohercegovačkog auto-moto saveza (BIHAMK) o stanju na putevima, zbog nepovoljne vremenske situacije, obustavljen je saobraćaj na dionici regionalnog puta R-419 Posušje – Blidinje.

Također, zbog snijega i sniježnih nanosa, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona na putnim pravcima: Sarajevo – Rogatica (preko prevoja Romanija), Glamoč – Mlinište i Drvar – Bosanski Petrovac.

Na putnim pravcima Koprivnica – Kupres – Livno i Trnovo – Dobro Polje (prevoj Rogoj) obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Kada je riječ o ostalim dionicama u BiH, iz BIHAMK-a upozoravaju vozače na zasnježen i mjestimično zaleđen kolovoz.

U Hercegovini se vozi po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, uz povremeno jake udare vjetra.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani – Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin – Stijena – Ljusina.

Zbog loših vremenskih uslova u i Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. Također, zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća – Nikšić) zatvoren je za teretna vozila.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod – Slavonski Brod i Orašje – Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Iz BIHAMK-a navode da ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, te se da vozačima apeluje da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.