Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na putevima u BiH ima poledice, obavezna zimska oprema

BiH

rostovo

Ugaženi snijeg na kolovozu mjestimično usporava odvijanje saobraćaja u višim planinskim predjelima u BiH. Izdvajaju se putni pravci Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Olovo-Kladanj, Travnik-Donji Vakuf, Bugojno-Novi Travnik, Gornji Vakuf-Prozor, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Livno-Kupres, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

U ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu uz umjerenu frekvenciju vozila. Zbog izrazito niskih temperatura moguća je mjestimična poledica, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

U južnim i jugozapadnim krajevima primjetni su jaki udari vjetra. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke vozačima se skreće pažnja na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Iz BiHAMK-a su pozvali vozače da oprezno voze i podsjetili da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova, tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima M-19.3 Rogatica-Ustiprača, M-6 Stolac-Ljubinje, M-4 Teslić-Kotor Varoš, M-18 Tuzla-Ugljevik i M-16 Banja Luka-Jajce.

Na mjestima izvođenja sanacionih radova saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajaju se magistralni putevi M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Tuzla-Priboj.

Zbog radova na području Hrvatske, moguće su gužve i duža zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.