Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki odziv

Na putu za Sarajevo 16 autobusa: Rudari iz TK krenuli na proteste

rudari-okupljanje-protesti-3-560×420

Protesti pred zgradom Vlade FBiH zakazani su za 11 sati

Na proteste rudara u Sarajevu jutros su iz Tuzlanskog kantona krenuli rudari raspoređeni u 16 autobusa, javlja RTV Slon.

Protesti pred zgradom Vlade FBiH zakazani su za 11 sati.

Na protestu će, između ostalog, biti zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Foto: RTV Slon

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Foto: RTV Slon

”Mora se dati konačan odgovor za preko 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna EPBiH: Ima li tu više posla ili nema”, poručio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

Husić je potvrdio da je jutros obustavljen rad u sedam rudnika u bh. entitetu Federacija BiH, koji su u vlasništvu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Husić je kazao da se radi o radničkom neposluhu ukupno 6.800 rudara u Federaciji BiH, koji je počeo u utorak u sedam sati ujutro.

“Ovo nije simbolična obustava, a do kada će trajati ne zavisi od nas, nego od predstavnika vlasti Federacije BiH, menadžmenta rudnika i Elektroprivrede BiH” kazao je Husić.