ukc rs

Na respiratoru djevojka 2000. godište i u teškom je stanju, preminule tri porodilje

Bolnica u Sarajevu u kojoj se liječnici i pacijenti bore s virusom COVID-19
02.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Opcoj bolnici ukupno je 186 hospitaliziranih usljed zaraze virusom Covid-19. Ukupno 10 pacijenata je na intenzivnoj njezi, a cetiri na respiratoru. 1. travnja je, nakon dugo vremena, bio prvi dan bez smrtnih slucajeva. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Milka Jandrić, doktorica sa Klinike interne medicine za nehirurške grane UKC RS je rekla da je najmlađi pacijent djevojka iz Lopara, koja nije vakcinisana

Najmlađi pacijent koji se trenutno liječi na Klinici interne medicine za nehirurške grane UKC RS je 2000. godište, rekao je doktor sa ove klinike Saša Dragić na konferenciji Univerzitetskog kliničkog centra RS, prenose Nezavisne novine.

Dodao je da je u posljednja 24 sata na ovoj klinici primljeno sedam pacijenata mlađe i srednje životne dobi, te da su svi nevakcinisani.

Milka Jandrić, doktorica sa Klinike interne medicine za nehirurške grane UKC RS je rekla da je najmlađi pacijent djevojka iz Lopara, koja nije vakcinisana.

“Primljena je u teškom stanju, liječena je i u bolnici u Bijeljini, a zbog teškog kliničkog stanja prebačena kod nas. Ona ima i komplikacije, te se i dalje nalazi u teškom stanju”, navela je Jandrićeva.

Dodala je da se pacijentica nalazi na jednom obliku respiratora.

“Ako se bori samo petina stanovništva, koji su vakcinisani, to nije borba već predaja”, kazala je Jandrićeva.

Istakla je da je od početka pandemije na UKC RS od kovida 19 liječilo 18 trudnica i porodilja, te da su tri preminule.

“Trenutno imamo dvije porodilje koje su u Intenzivnoj njezi i njihovo stanje je teško”, rekla je Jandrićeva.

Jandrićva je kazala da su to sve pacijenti koji ne mogu da dišu, koji imaju upalu pluća.

“Smrtnost je kod nas visoka, jer smo zemlja sa niskom stopom vakcinisanih, tek 30 odsto”, kazala je Jandrićeva.