Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na ribnjaku u Žepi svoje plate zarađuju i Srbi i Bošnjaci

ribnjak-zepa-tabakovic2

Ribnjaci porodice Tabaković iz Žepe danas su jedna od rijetkih kompanija koje uspješno posluju na području nekada zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN), Žepe. Muhamed, povratnik u Žepu iz Norveške je na nagovor svog profesora napravio nekoliko bazena, a danas u njegovoj firmi radi 26 osoba, i Bošnjaka i Srba, javlja Anadolu Agency (AA).

Muhamed Tabaković, vlasnik kompanije Ribarstvo Slap, se u Žepu vratio 2005. godine. Godinu kasnije je pokrenuo osam bazena za uzgoj kalifornijske pastrmke. Ribnjak danas ima 120 kaveza, a godišnja proizvodnja je oko 640 tona. Na ribnjaku je zaposleno i 26 radnika. Zajedno rade i Srbi i Bošnjaci. U ribnjak je investirano više od dva miliona KM, a sedmično se izvozi oko 3,5 tone svježe ribe.

Žepu je napustio među posljednjim stanovnicima, 25. septembra 1995. godine.

“Izbjegao sam zadnji. Krio sam se po šumama nakon pada Žepe. U poslijeratnim godinama sam boravio u Sarajevu, a u Žepu sam se ponovo vratio 2005. godine. Zatim sam 2006. pokrenuo osam bazena za uzgoj kalifornijske pastrmke. Sada je to mnogo više. Ima nade. Osnivaju se i nove firme. Neću biti jedini”, ispričao je Tabaković za AA.

ribnjak-zepa-tabakovic8

Kako kaže, na ovom lokalitetu je 1988. postavljen prvi ribnjak i bio je vezan za uzgoj kalifornijske pastrmke.

“Moj otac je radio na tom ribnjaku. Možemo reći da je to porodična tradicija, ali prvenstveno sam pokrenuo ovaj ribnjak na nagovor mog profesora sa fakulteta”, ispričao je Tabaković.

Tabaković je magistrirao i ribarstvo na univerzitetu u Norveškoj. Kako kaže za AA, na ovaj veliki projekat ga je nagovorio njegov profesor sa fakulteta koji je nekada prije rata radio i istraživanje o kalifornijskoj pastrmki na ovom području.

“U septembru 2006. smo imali prvih osam bazena. Trenutno raspolažemo sa 120 kaveza kalifornijske pastrmke. Godišnja proizvodnja je oko 640 tona. Ovaj ribnjak zapošljava 26 radnika. U 2012. godini smo izgradili i fabriku za preradu ribe”, ispričao je Tabaković.

Implementirali su tri međunarodna standarda i certificiranjem tog objekta došlo je do novog zapošljavanja povratnika u Žepi, a u tom periodu su našli i prve kupce na tržištu Evropske Unije (EU). Tabaković trenutno pravi i mrijestilište.

“Sve do unazad godinu dana smo radili na tržištu BiH, Srbije i Cne Gore. U posljednju godinu dana registrovali smo firmu u Austriji jer ispunjavamo mnoge certifikate EU. Tada smo krenuli sa izvozom ribe za Austriju, Češku i Njemačku. Pokretanjem i osposobljavanjem novog mrijestilišta koje je u završnoj fazi i novim ribnjakom, planiramo da se proširimo na još neka tržišta EU. Jako nam je interesantna Švedska gdje možemo da radimo program smrznute ribe”, kazao je Tabaković.

Govoreći o posjetiteljima Tabaković kaže da je do restorana napravljen i hotel. Napravio ga je njegov prijatelj, također iz Žepe.

“Turisti su tu pretežno od početka maja do kraja septembra. Jako je posjećeno mjesto. Trenutno su najčešći posjetitelji iz BiH, ali se pojavilo i posjetitelja, kao što je bilo i prije rata, iz Srbije”, istakao je Tabaković.

Prema njegovim riječima, u bazenima pliva oko 890.000 riba. Riječ je o tri vrste pastrmke: zlatovčica, potočna i kalifornijska.