Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

donacija turske

Na sarajevski aerodrom stiglo još 10.000 vakcina (FOTO)

20210417_2_47863735_64331528_Web

Prva donacija Turske sa 30.000 vakcina u BiH je stigla 28. marta

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u subotu je bolničkim avionom dopremljeno još 10.000 doza vakcina protiv COVID-19, koje je Bosni i Hercegovini donirala Republika Turska.

Riječ je o drugoj pošiljci vakcina koju BiH dobija od Turske, nakon prve od 30.000 doza koja je dopremljena 28. marta.

Kontingent od 10.000 doza vakcina kineskog proizvođača Sinovac namijenjen je za vakcinisanje pripadnika sigurnosnih agencija BiH.

Avion s vakcinama su na aerodromu dočekali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Cikotić je zahvalio državi Turskoj, turskom narodu, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske na čelu s ministrom Suleymanom Soyluom.

Kazao je kako je tokom njegove prošlosedmične posjete Turskoj zatražio od ministra Soylua podršku i pomoć u osiguravanju vakcina za vakcinisanje pripadnika policijskih agencija i agencija za primjenu zakona koje djeluju na nivou države BiH, jer, kako je rekao, oni nisu u prioritetima entitetskih lista za vakcinisanje.

“Na taj način činimo višestruku korist. Naše profesionalce policajce činimo efikasnijim u smislu obavljanja složenih poslova kojim se bave, ali i jačamo saradnju između dvije sigurnosne strukture, BiH i Turske”, rekao je Cikotić.

Još jednom je iskazao zahvalnost Turskoj što na ovaj način pokazuju svoju spremnost da podrže BiH onda kada joj je potrebno te poručio kako je ovo dobar znak saradnje i borbe protiv pandemije koja praktično pogađa čitav svijet.

Ambasador Girgin podsjetio je kako je Turska na početku pandemije pomogla BiH kroz slanje medicinske opreme i maski.

“Nakon posjete članova Predsjedništva BiH Ankari, a prema naredbi našeg predsjednika (Recep Tayyip Erdogan), poslali smo 30.000 doza vakcine. Prošle sedmice smo također poslali i određenu količinu lijekova. Ovoga puta obezbijeđene su vakcine za pripadnike sigurnosnih agencija na državnom nivou”, rekao je Girgin te dodao:

“Ovo je zapravo pokazatelj da mi BiH ne podržavamo samo riječima već i kroz konkretne korake, kroz koje pokazujemo da smo prijatelji i braća. Uvijek ćemo pružati podršku BiH.”

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su polovinom marta boravili u zvaničnoj posjeti Ankari, a tada je predsjednik Turske Recep Tayyip Erodgan poručio da će Turska donirati BiH 30.000 vakcina protiv COVID-19. BiH je prva država kojoj je Turska donirala vakcine.