Spriječen pokušaj krijumčarenja skupocjenih satova na sarajevskom aerodromu

Oduzeti satovi 1

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje spriječili su pokušaj krijumčarenja skupocjenih satova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 43.000 KM.

Vršeći pojačane kontrole prometa putnika i roba, službenici Uprave za indirektno oporezivanje na Međunarodnom aerodormu Sarajevo su otkrili i spriječili krijumčarenje skupocjenih satova. Na osnovu informacija koje su ustupljene od strane kolega iz Carinske uprave Republike Hrvatske i Uprave carina Republike Srbije, izvršen je pregled prtljaga za dva putnika pristigla preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Prilikom vršenja kontrole prometa roba i putnika uz pomoć stacionarnog skenera “Smith & Heimann” doniranog od putem programa EXBS od strane Vlade SAD, pronađena su i oduzeta dva skupocjena sata marke “Rolex” i “Panerai Luminor”. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 43.000 KM.

Ovim radnjama potvrđene su informacije koje su kolege iz Hrvatske i Srbije podjelile sa službenicima UINO, te je na osnovu istih izvršena vrijedna zapljena. Važno je napomenuti da je ovakav vid suradnje sa kolegama iz Republike Hrvatske i Republike Srbije uspostavljen kroz stalno prisustvo na regionalnim obukama koje organizira program EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, stoji u saopštenju iz UIO.