Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na sarajevskom aerodromu izvedena simulacija otmice aviona

BiH

sarajevski aerodrom (4)

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove sedmice prvi put izvedena je simulacija otmice aviona, a cilj ove vježbe je bio ocijeniti efikasnost plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama na aerodromu.

Simulacijom otmice aviona, provjerava se sistem rada, uvezanost i spremnost nadležnih domaćih i međunarodnih institucija da se nose s ovakvim situacijama, a ovu vježbu štab akcije ocijenio je uspješnom, te pohvalio spremnost, koordinaciju i suradnju svih sudionika.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković je izrazio nadu da do stvarne primjene ovakvih aktivnosti neće doći, ali i zadovoljstvo uspješnom vježbom, koja je pokazala da je aerodrom Sarajevo, kao i ostale nadležne sigurnosne agencije u potpunosti spreman odgovoriti situaciji.

Uz zaposlenike Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u vježbi su sudjelovali i predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, BHANSA-e, Službe za hitnu medicinsku pomoć i Vatrogasne službe aerodroma Sarajevo, saopćeno je iz Javnog preduzeća Međunarodni aerodrom “Sarajevo”.