Zenica

Na Smetovima antifašisti obilježili Dan ustanka naroda i narodnosti BiH

270719_ustanak6

Prije 78 godina, na današnji dan, podignut je ustanak naroda i narodnosti BiH

Savez udruženje antifašističkih boraca Zeničko-dobojskog kantona i Udruženje antifašističkih boraca Narodno oslobodilačkog rata Grada Zenica, obilježilo je na Smetovima iznad Zenice 78. godišnjicu ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine i Dan antifašista.

Antifašisti i bivši borci, polaganjem cvijeća i vijenaca te minutom šutnje i učenjem Fatihe, odalo je počast ispred spomenika poginulim borcima Zeničkog partizanskog odreda i Trećeg istočno-bosanskog udarnog bataljona u Drugom svjetskom ratu 1942.-1945. te spomenika poginulim borcima i šehidima 303. viteške brigade Armije BiH u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992. – 1995. godine.

– Prije 78 godina, na današnji dan, podignut je ustanak naroda i narodnosti BiH. Ustanak je značio oružani otpor okupatoru,a li i domaćim kolaboracionistima. Svijest o podizanju ustanka podrazumijevala je i oslobođenje i bolji život u zajedništvu, poručio je Sretko Radišić, potpredsjednik SUABOR-a ZDK.

On je podsjetio kako je u tih 78 godina ugrađeno i 27 godina, od 1992. godine, kada je u BiH počeo rat za slobodu i nezavisnu državu BiH, ravnopravnih naroda i građana.

-Mi žrtve za slobodu i bolju budućnost ne razdvajamo i zato im i ovom prilikom, ispred ova dva spomen-obilježja, zajedno odajemo počast. Slava im i hvala im za ono što su učinili. Neka im je rahmet, vječiti pomen i pokoj duši. Kako poginulim, tako i šehidima i svim nedužnim žrtvama- istakao je Radišić.

Osim općinskih udruženja UABNOR-a iz ZDK-a, žrtvama protekla dva rata na Smetovima poklonili su se i članovi udruženja antifašista iz Srednjobosanskog kantona.