Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na području Sokoca

SIPA uhapsila bivšeg komandanta Vojske RS zbog ratnih zločina

SIPA_hapsenje_Fena

Uhapšena osoba sumnjiči se da je navedena krivična djela počinilo tokom ratnih dešavanja 1992. godine, na području Vogošće, Ilijaša i Sarajeva

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Sokoca, po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pretresli jedan stambeni objekat i lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo – zločin protiv čovječnosti u vezi s krivičnim djelima induvidualna i komandna odgovornost, podstrekavanje i pomaganje.

Uhapšena osoba sumnjiči se da je navedena krivična djela počinilo tokom ratnih dešavanja 1992. godine, na području Vogošće, Ilijaša i Sarajeva, saopćeno je iz SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšena osoba će biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

Policijski djelatnici SIPA-e, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sokoca uhapsili su Miladina Trifunovića, rođenog 1956. godine u Han Pijesku, objavilo je Tužiteljstvo BiH.

Miladin Trufunović je pod istragom koju vodi Tužiteljstvo BiH i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992. godine.

On je osumnjičen da je u svojstvu zapovjednika Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubojstva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatočenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na crti bojišnice, u zoni vatrenog dejstva što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim ozlijedama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.