Saznajemo

Na stolu Venecijanske komisije Dodikov zakon kojim udara na udruženja građana

cvijanovic stevandic dodik viskovic vrh rs
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Iz TI BiH su ocijenili da je u suprotnosti s Ustavom i više zakona u RS-u. Američka ambasada: Ovaj smo film već gledali, u Rusiji

Venecijanska komisija, najviše savjetodavno tijelo Vijeća Evrope za ustavna pitanja, odlučivat će na dvodnevnoj sjednici 9. i 10. juna o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija RS, saznaje Fokus.ba.

U navedenom zakonu, o čemu se predsjednik RS-a Milorad Dodik već javno očitovao, entitetske vlasti žele uvesti kontrolu nad „svim šta rade nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva“.

Sačinjavanje ovog nacrta zakona i njegovo upućivanje u proceduru izazvalo je žestoke reakcije kako nevladinog sektora, tako i dijela međunarodne zajednice u BiH.

Prema mišljenju Transparancy International BiH sam Nacrt zakona se kosi ne samo sa standardima ljudskih prava, Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustavom BiH i Ustavom RS, nego je u direktnoj suprotnosti sa više važećih zakona u RS, kao što su Zakon o opštem upravnom postupku, Zakon o upravnim sporovima, Zakon o parničnom postupku, Zakon o udruženjima i fondacijama, Zakon o računovodstvu i reviziji, Zakon o inspekcijama itd.

Ustanovili su i da ovaj nacrt zakona predstavlja nastavak aktivnosti na suzbijanju sloboda izražavanja i udruživanja, koje su započete inicijativom za kriminalizaciju klevete i uvrede, a nastavljene kroz napade na novinare, aktiviste i NVO.

Tako je konstatovano da se npr. termin „agent stranog uticaja” koji se pojavljuje u Nacrtu zakona pojavljuje prvi put u pravnoj istoriji Bosne i Hercegovine i „da sama formulacija korištena u njemu jasno predstavlja pokazatelj da tendencije ovog Nacrta jesu da pežorativno predstave rad udruženja građana“.

-Ograničavajući „političko djelovanje” i „političku aktivnost” (npr. podnošenje inicijative za predlaganje zakona) i uvodeći  nad vrstom aktivnosti koju udruženja mogu provoditi, te uvodeći direktnu kontrolu kroz inspekcijski nadzor, ovaj Nacrt zakona opasno zadire u ustavom zagarantovana prava i slobode i ostavlja veliku mogućnost nadležnim institucijama da proizvoljnim tumačenjem zakona, zabrane rad organizacija čije djelovanje ne ide na ruku vlastima u Republici Srpskoj – naveli su iz TI BiH.

Iz Američke ambasade u BiH su naveli da se radi o nedemokratskom zakonu koji bi, ako se provede, drastično narušio prava i slobode ljudi koji žive u Republici Srpskoj, koristio bi samo vladajućoj koaliciji u njenim naporima da konsoliduje svoju vlast.  A, išao bi na štetu svih ostalih.

“Ovaj smo film već gledali i znamo kako završava”

-Predsjednik RS Dodik najavio je 8. marta kako će uvesti tzv. zakon o „stranim agentima“ kojim bi regulisao aktivnosti neprofitnih organizacija koje djeluju u Republici Srpskoj.  Rekao je da će ovaj zakon odražavati američko zakonodavstvo.  Ovaj smo film već gledali i znamo kako završava.  Kada je Rusija proširila svoje zakonodavstvo o stranim agentima 2020. godine i ona je tvrdila da samo kopira američki model. Ništa nije moglo  biti dalje od istine, a rezultate smo vidjeli. Ruske vlasti upotrijebile su svoje represivne zakone za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva i iskorjenjivanje slobodnih medija. Subjekt ili pojedinac koje je ruska vlada označila kao “strane agente” podliježu zahtjevnim pravilima izvještavanja i obilježavanja, proizvoljnim policijskim racijama i inspekcijama, te pretjeranim novčanim kaznama zbog odbijanja da dokažu svoj identitet.  Pojedini novinari čak se suočavaju sa zatvorskom kaznom zbog kršenja ruskih zakona o “stranim agentima” – poruka je iz Američke ambasade u BiH.