Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Na suđenje Novaliću i ostalima kao dokazni materijal donesen kineski respirator

Sarajevo: Dolazak na suđenje za aferu “Respiratori”, na suđenje donesen i jedan respirator
19.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca "Srebrena malina" Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na prošlom ročištu svoj nalaz o respiratorima ACM812 A iznio je Leandro Pecchia vještak iz Italije, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti biomedicinskog inženjeringa koji je doktorirao na temama iz oblasti procjene medicinskih aparata s impresivnom biografijom

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta.

Osim federalnom premijeru Fadilu Novaliću, u ovom predmetu sudi se suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Na današnje ročište je kao dokazni materijal dovezen sporni kineski respirator.

Na prošlom ročištu svoj nalaz o respiratorima ACM812 A iznio je Leandro Pecchia vještak iz Italije, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti biomedicinskog inženjeringa koji je doktorirao na temama iz oblasti procjene medicinskih aparata s impresivnom biografijom.

19.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca “Srebrena malina” Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ovog stručnjaka angažiralo je Tužilaštvo BiH u oktobru 2020. godine da uradi stručni nalaz o respiratorima ACM812 A.

Pecchia je jasno puta više ponovio: “Respiratori ACM812 A ne mogu se koristiti u jedinicama intenzivne njege”.

Pecchia je ustanovio da respiratori ACM812 A ispunjavaju samo 44 posto od minimuma propisanih uvjeta.

Kazao je i da je respiratori ACM812 A nemaju certifikat za proizvod, nego da firma koja proizvodi ove respiratore tvrdi da ima certifikat o provjeri kvaliteta za proizvodnu liniju, a ne za proizvod.

Tokom Covida, ispričao je ovaj vještak, u Velikoj Britaniji su nadležni instituti i institucije preuzeli odgovornost za korištenje stranih, odnosno uvezenih medicinskih uređaja. Primjerice medicinski uređaji iz Kine su testirani u bolničkim laboratorijima i za takve proizvode su izdavane posebne potvrde ukoliko je test pokazao da su sigurni za korištenje ili je izdavano obrazloženje ukoliko nisu bili za primjenu.

Pecchia je napomenuo da se pri analizi koristio uputstvom, odnosno priručnikom za upotrebu koje je izdao proizvođač respiratora ACM812 A. Koristio je verziju iz 2012. ili 2013. kako je kazao i onu iz 2019. godine koju mu je dostavilo Tužilaštvo BiH. U tim priručnicima, istakao je vještak nije pronašao neke bitne razlike.

– Tačku po tačku sam provjeravao. Kada je u pitanju ovaj priručnik prvo što možete uočiti je svrha ovog respiratora. Ovdje u predgovoru stoji da se treba koristiti u transportu, u hitnim slučajevima i nigdje ne stoji da se koristi za intenzivnu njegu. Da sam ja proizvođač i da je taj respirator za intenzivnu njegu, ja bih to na početku priručnika napisao i to masnim slovima. Činjenica je da u priručniku ne stoji da je ovaj respirator za korištenje u jedinicama intenzivne njege – kazao je na prošlom ročištu  Pecchia.