Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovirano devet profesora emeritusa UNSA

BiH

FNA_69209 (1)

Svečana sjednica Senata i promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu održane su danas u povodu 68. godišnjice Univerziteta.

Zvanje profesora emeritusa dobili su Lejla Saračević, Melita Ahić-Đokić, Ismet Demirdžić, Ivo Komšić, Milka Maksimović, Enes Pelidija, Jusuf Žiga, Nusret Smajlović i Zvonimir Tomić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istakao je da je počasno zvanje profesor emeritus dobilo devet uglednih penzionisanih profesora koji su najveći dio radnog vijeka ugradili u Univerzitet, odgajajući brojne generacije mladih ljudi.

– Ovi profesori su ostvarili značajan znanstveni ili umjetnički opus, priznat i prepoznatljiv ne samo u užoj oblasti, nego u cijeloj akademskoj zajednici i široj javnosti – kazao je.

Također je podsjetio da se prije 68 godina, 2. decembra 1949. godine, u zgradi stare gradske Vijećnice sastala Skupština Univerziteta na kojoj su izabrani prvi rektor Univerziteta u Sarajevu Vaso Butozan i prvi prorektor Drago Krndija.

Istakao je da dan osnivanja prvog univerziteta u BiH predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, što je potvrdilo i vrijeme koje je slijedilo.

– Kao moderno ustrojen Univerzitet koji je predstavljao i predstavlja glavnu okosnicu naučne spoznaje u našoj zemlji, Univerzitet u Sarajevu u svom višedecenijskom djelovanju pridonosi razvoju i jačanju akademskih kapaciteta na čitavom području Bosne i Hercegovine, Balkana i Evrope – istakao je.

Škrijelj je naglasio da sa 25 fakulteta i akademija, pet naučnih instituta, četiri pridružene članice, tri univerzitetska centra i pet ostalih članica, Univerzitet predstavlja jednu od najvažnijih institucija u Bosni i Hercegovini i regiji u cjelini.

Univerzitet u Sarajevu kojeg čine grupacije humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih, tehničkih nauka i umjetnosti, zaključio je rektor, do danas je bh. društvu podario više od 160 hiljada diplomanata, 16 hiljada magistranata i više od tri hiljade doktora nauka.