Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na ulazu u Kalinovik postavljen mural ratnog zločinca Ratka Mladića

mladic mural kalinovik

Upravni odbor Udruženja “Istina – Kalinovik 92” izrazio je zabrinutost zbog postavljanja betonske ploče koja je sazidana na samom ulazu u Kalinovik na kojoj je postavljen mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

– Ne možemo da povjerujemo da su načelnica opštine Kalinovik Mileva Komlenović i zamjenik načelnice Sladoje Radomir dozvolili da se postavi mural ratnog zločinca. Bošnjaci iz Kalinovika su u proteklom ratu zatvarani u logore, mučeni, ubijani i protjerivani sa svojih ognjišta – navodi se u saopćenju.

Samim činom, ističu iz Udruženja, opštinske vlasti u Kalinoviku su stali na njihovu stranu i dalje nastavljaju da nanose duševnu bol članovima porodica ubijenih.

– U toku rata u Kalinoviku su ubijena 122 bošnjaka, među kojima su pronađene kosti 79 ubijenih, a tragamo još za 43 osobe. Kroz logore je prošlo više od 1.000 Bošnjaka među kojima je bilo i stanovništvo iz Trnova, Foče, Gacka – istakli su.

Svi logoraši su, dodali su, prošli kroz neviđene torture, premlaćivanja, mučenja, silovanja i ubistva upravo u Kalinoviku. Za taj zločin u Kalinoviku odgovaralo je više zločinaca koji su pravosnažno osuđeni na ukupno 82 godine zatvora.

Pozivaju sve demokratske stranke u opštini Kalinovik i u cijeloj BiH da dignu svoj glas i osude podsticanje mržnje između naroda u opštini Kalinovik i cijeloj BiH i nanošenja duševne boli žrtvama zločina u proteklom ratu, saopćeno je iz Udruženja “Istina – Kalinovik 92”.