Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na univerzitetima u FBiH počela nova akademska godina

elvira-dilberovic

Na univerzitetima širom Federacije Bosne i Hercegovine danas je počela nova akademska godina 2017./2018, javlja Anadolu Agency (AA).

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović čestitala je početak nove akademske 2017/2018. godine, studentima i profesorima, kao i svim zaposlenim na visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Svim studentima, a posebno brucošima čestitam početak nove akademske godine, sa željom da ostvare što bolje rezultate u učenju na putu svog osobnog i profesionalnog razvoja i napretka. Neka vas poneki neuspjeh ne obeshrabri, nego bude poticaj za ostvarivanje vaših ciljeva na putu studiranja, istraživanja i usvajanja znanja, za jednu bolju budućnost za sve vas”, navodi federalna ministrice obrazovanja i nauke.
Dilberović je pozvala studente na sudjelovanje u realiziranju programa mobilnosti i akademske razmjene te podsjetila da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog tog ministarstva, osnovala Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika Federacije Bosne i Hercegovine.

“Uskoro bi trebao biti imenovan tročlani Upravni odbor koji će u svom privremenom, tromjesečnom mandatu pripremiti Statut, pravilnike, poslovnike i druga akta potrebna za rad Fondacije u punom kapacitetu u 2018. godini. Ostvarenje ovih ciljeva približit će nas Evropskom prostoru visokog obrazovanja, te smo veoma ponosni na ovu činjenicu”, istaknula je Dilberović.

Također, ukazala je i na značaj studentske prakse te činjenicu da to ministarstvo, na godišnjem nivou, podrži 30-ak studenata koji obavljaju praksu u inozemstvu (medicinski fakulteti) ili studentsku praksu u okviru AIESTE mreže studentskih razmjena. U okviru ove mreže, studenti iz BiH, uglavnom tehničkih zanimanja, obavljaju praksu u inozemstvu, a studenti iz drugih zemalja, zauzvrat, obavljaju praksu kod bh. poslodavaca.