Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Višegradskoj kapiji obilježeno oslobađanje Sarajeva od fašizma (FOTO)

Obilježeno oslobađanje Sarajeva od fašizma

Polaganjem vijenca na spomen ploču narodnog heroja Mustafe Dovadžije počelo je obilježavanje ulaska prvih partizanskih jedinica kroz Višegradsku kapiju tokom oslobođenja Sarajeva 5. aprila 1945. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“To je jedan od najvažnijih i najznačajnijih historijskih datuma u BiH. U svakom slučaju, ovaj događaj je značio ukupan preokret u razvoju grada Sarajeva jer se Sarajevo nakon oslobođenja razvilo”, istakao je Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo (KS).

Čomić je rekao da su kroz vrata na Vratniku ušle prve partizanske jedinice 5. aprila.

“Ovo je bio crveni Vratnik u kome se Valter Perić osjećao najsigurnije, prema njegovim kazivanjima”, pojasnio je Čomić.

[yuzo_related]

Nekadašnja članica SKOJ-a i partizanka Nađa Biser-Taso također je prisustvovala današnjem obilježavanju.

“Ovo je veliki dan, a meni posebno pričinjava zadovoljstvo što se kontinuirano održava ova manifestacija i podsjeća ljude na te herojske dane koji su zaista bili herojski”, porućila je Taso.

Podsjetila je da je ona bila prvoborac 16. muslimanske brigade, prije nego je ušla u Sarajevo.

“Kada je Sarajevo oslobođeno ja sam se nalazila u Tuzli na dužnosti sekretara okružnog komiteta SKOJ-a”, prisjetila se Taso.

Prema njenim riječima, u oslobađanju Sarajeva su učestvovali ljudi svih nacionalnosti.

“Bio je tu drugi, treći i peti korpus sa sedam divizija, sa 28 pješadijskih brigada i nekoliko artiljerijskih. To je bila ogromna ljudska snaga, a što se tiče tehnike zaostajali smo za neprijateljem. Trebalo je grad zauzeti, ali i sačuvati od razaranja”, pojasnila je Taso.

Nakon toga položeni su vijenci na spomen obilježje borcima 1992. – 1995 kao i na spomen obilježje borcima na Višegradskoj kapiji. Programom obilježavanja predviđen je i čas historije kod Višegradske kapije na Vratniku.