Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Vracama otkriveno spomen obilježje Samiru Mišiću

obiljezje samir misic1111

U krugu Policijske akademije na Vracama otkriveno je spomen obilježje ubijenom 16-godišnjem polazniku XX klase Samiru Mišiću, a zastavu BiH sa spomenika otkrila je njegova majka Safa, piše bh. novinska agencija Patria.

Zastavu BiH kojom je bilo prekriveno spomen obilježje predali su joj načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

Samir je ubijen 5. aprila 1992. godine, a sahranjen tek 14. aprila na groblju Bare. Dženazi je prisustvovalo sedam starješina koji su ga i spustili u mezar, a niko od članova porodice nije uspio doći iz opkoljene Rogatice.

obiljezje samir misic00

Samirova majka slušala je sve one koji su govorili o tom kobnom 5. aprilu i napadu na Policijsku akademiju, o Samirovoj hrabrosti koji je bez puške u ruci stradao od agresora.

– Prošlo je puno vremena, već su dvije decenije prošle otkako je Samir poginuo i dočekali smo da napravimo ovaj spomenik. Meni je kao da je jučer bilo, tako mi se čini, a toliko je vremena prošlo. Hvala ljudima koji su napravili spomenik, da generacije dolaze da se podsjećaju šta se nekad desilo i da čuvaju našu BiH – kazala je majka Safa.

Samirov brat Jasmin kazao je da ništa ne može vratiti Samira, ali veliki je doprinos ovaj sami spomenik i historiji jer je ovo događaj koji je nepobitan i činjenica je da je tada položio svoj život u odbrani škole za obrazovanje kadrova.

– Nama je čast da je po svim počastima državnim i policijskim odata počast Samiru rahmetli. Pogibija se ne može odvojiti od patnje ovih profesora, direktora, zaista je čast u ovakvoj tužnoj situaciji koja nas prati 24 godine da smo prisutni danas. Vrlo je važno da generacije poslije nas koje budu živjele da da znaju šte se događalo i upoznati se sa činjenicama.

obiljezje samir misic333

Jasmin se prisjetio dana kada su saznali da je Samir ubijen.

– Pratili smo vijesti u medijima, kada smo čuli za Samirovu smrti pokušali smo doći do Sarajeva, ali su bile barikade i gotovo na sve strane su se vodile borbe – kazao je Jasmin.

Bivši direktor Policijske škole na Vracama Husein Balić u vrlo emotivnom govoru prisjetio se tog kobnog 5. aprila.

– Samir je tog dana otišao na put bez povratka. Ja sam sa svojim saradnicima i kursistima bio zarobljen na Palama, Sokocu. Preživjeli smo teške trenutke i kada smo pušteni samo sam razmišljao kako ukopati Samira. Na groblju Bare 14. aprila bez članova porodice spustio sam Samira u kabur, bacio prvu lopatu zemlje i zadnju šaku zemlje na mezar. To su teški trenuci za sve nas.

Balić je kazao da je izgubljena mladost još jedan od simbola opkoljenog Sarajeva i govori o tome šta je Sarajevo prošlo u agresiji.

obiljezje samir misic2222

– Da je Samir danas živ imao bi 40 godina, bio bi porodičan čovjek. Da nas branitelja nije bilo, možda bi ovo mjesto danas nosilo drugo ime i bilo u nekom drugom entitetu. Nikada se ne smije zaboraviti naš doprinos u odbrani Sarajeva – kazao je Balić.

Samir Mišić je posthumno dobio Zlatnu policijsku značku.

Prema službenim zabilješkama, napad na školu naredio je tadašnji zamjenik ministra MUP-a Republike Srpske Momčilo Mandić. U napadu je učestvovala Specijalna jedinica MUP-a RS-a. U školi je u tom trenutku bilo oko 840 učenika, profesora, kursista… Oko 400 učenika imalo je manje od 18 godina. Napad na školu je počeo nešto malo iza 15 sati. Učenici su bili zarobljeni u osnovnoj školi “Radojka Lakić” u blizini Policijske škole. Srpski policajci su tada ubili učenika drugog razreda 20. klase Policijske škole, 16-godišnjeg Samira Mišića iz Rogatice.