BiH

Dom naroda PSBiH

Vlast neće raspravljati o PDV-u, opozicija smatra da viškom para žele kupovati glasove

16/05/2022
Foto: Fena

Oboren i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, a većina delegata odbila da se na dnevni red uvrsti Izvještaj amaeričkog State departmenta o kršenju ljudskih prava u BiH s posebnim osvrtom na ugrožavanje medijskih sloboda u BiH

U Sarajevu je u toku sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. S dnevnog reda sjednice skinute su tačke koje su se odnosile na dopunu Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, kao i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, Zakona o finansiranju institucija BiH i Zakona o akcizama u BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Delegati nisu dobili zvanično objašnjenje zašto su ove tačke skinute s dnevnog reda, a delegate Mladen Bosić (SDS) kazao je da je on čuo nezvanično objašnjenje da nadležne komisije nisu razmatrale ove zakone, te da je to razlog skidanja s dnevnog reda.

– Zato apelujem na Kolegij Doma da napravi pauzu, jer svih 15 delegata je tu i mogu se održati komisije. Ako je to izgovor da dođe do toga da se ne raspravlja o diferenciranoj stopi PDV-a, onda sam ja naivan čovjek i nakon toliko godina provedenih u politici bio sam ubijeđen da će se izmjene PDV-a izglasati, jer je veliki pritisak javnosti. Nisam mogao vjerovati da vlast može biti toliko drska prema sopstvenim građanima, da im ne pomogne u ovoj situaciji – kazao je Bosić.

Delegat Denis Bećirović također je tražio vraćanje skinutih tačaka na dnevni red, također uz prijedlog da se napravi pauza i održe sjednice nadležnih komisija na kojima bi bili razmatrani prijedlozi i dopune zakona skinutih s dnevnog reda današnje sjednice.

Dom naroda odbio je da na dnevni red uvrsti prijedlog Denisa Bećirovića da se razmatra Izvještaj State Departmenta o kršenju ljudskih prava u BiH s posebnim osvrtom na ugrožavanje medijskih sloboda.

I delegat Zlatko Miletić također je predložio vraćanje skinutih tačaka na dnevni red, te je kazao da je neshvatljivo da vlast nema sluha za građane jer odbija mijenjati zakon o PDV-u, ali ni za evropski put BiH, jer su s dnevnog zakona skinuti zakoni koji su uvjet za dobivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Mirko Šarović, poslanik u Predstavničkom domu koji je u vezi izmjena zakona o PDV-u, u ime predlagača trebao prisustvovati sjednici Doma naroda PSBiH, kada je čuo da je ta tačka skinuta s dnevnog reda, napustio je sjednicu.

U izjavi novinarima Šarović je kazao da se prema svim građanima moglo intervenisati od sredstava prikupljenim porezima, ali da je očigledno, kako je kazao da prvenstveno vlasti u entitetu Republika Srpska, taj novac žele dijeliti po sopstvenom nahođenju i na taj način “kupovati glasove za izbore”.

Na sjednici je konstatirano da je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH u prvom čitanju, dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda, jer Komisija nije podržala načela ovog zakona. I ovaj zakon je jedan od ključnih zakona na putu BiH ka EU.

Međutim, osam delegate i to onih iz HDZ-a i SNSD-a podržali su negativno mišljenje Komisije, čime se ovaj zakon smatra odbijenim.

Delegat Denis Bećirović kazao je da se treba čuti zbog čega je Komisija bila protiv i zašto je dala negativno mišljenje na ovaj zakon, no ovo pitanje je ostalo bez odgovora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.