Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pliva se povlači

Načelnica Jezera: Potopljeno 20 objekata, ali je stanje puno bolje

pliva444

Kretanje magistralnim putem je usporeno i odvija se jednom trakom, ali je regionalni put koji je bio zatvoren, već otvoren

Načelnica Općine Jezero Snežana Ružičić kazala je Feni da je jutros, što se tiče poplava na tom području, stanje puno bolje, te da je rijeka Pliva u povlačenju.

Napominje da je noćas kratko padala kiša, te da se nada da neće biti novih padavina i da neće doći do povećanja vodostaja.

Na području općine Jezero 20 kuća i pomoćnih objekata je još potopljeno.

Kretanje magistralnim putem je usporeno i odvija se jednom trakom, ali je regionalni put koji je bio zatvoren, već otvoren.

Načelnica Ružičić je za danas najavila sastanak na koji su pozvali predstavnike Hidroelektrane Jajce I, „Voda“ Federacije BiH i RS, Civilne zaštite RS, Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede RS kao i Puteva RS, a bit će prisutni predstavnici policije i općine Jezero.

– Sastanak je na moju inicijativu zato što, od kada sam došla na funkciju načelnice, u dvije godine je ovo peta ili šesta poplava koja se dešava u općini Jezero najčešće izazvana rijekom Jošavkom, a ovaj put i Plivom. Mislim da treba da danas, na ovom sastanku, donesemo konkretne zaključke kako uticati na sam uzrok poplave, uzrok problema, a ne samo da se bavimo posljedicom – istaknula je načelnica općine Jezero.

Ona smatra da „struka treba reći svoje“, te da stručni ljudi treba da naprave radni tim koji će tačno ustanoviti zbog čega tako često dolazi do plavljenja – da li je došlo do promjene konfigiracije tla, klimatskih promjena…

– Ali treba da sjednemo svi zajedno, sve nadležne instance, da pokušamo riješiti probleme kada su u pitanju poplave – kazala je Ružičić.