Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radislav Mašić

Načelnik Foče: Obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja

aladza foca

Mašić je posebnu zahvalnost uputio vrijednim graditeljima koji su vratili izgled Aladža džamiji koji je imala 1549. godine. Zahvalio se TIKA-i, koja je finansirala projekat

Radislav Mašić, načelnik Opštine Foča kazao je danas da obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja i jača dobrosusjedske odnose, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razglednica Foče ponovo je postala onakva kakvu je istorija zapamtila i dokument zabilježio. Na obalu Ćehotine vratio se jedan od najznačajnijih sakralnih, graditeljskih i istorijsko-dokumentarnih spomenika islamske kulture. Aladža džamija je spomenik takve umjetničke snage i islamske kulture koji se može ravnati sa najboljim spomenicima te vrste na Balkanu. Ona je dokaz da vrijedna umjetnička djela mogu nastati u malim sredinama i da svojom veličinom obogaćuju njihovu kulturu i istorijsku baštinu“, kazao je Mašić i nastavio:

“Obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja, jača dobrosusjedske odnose i postaje potvrda naše istinske želje da živimo u miru, međusobnom uvažavanju, razumijevanju, poštovanju i povjerenju. Takve odnose mi smo u Foči izgradili i želimo da ih unapređujemo. Želimo da se svaki stanovnik naše opštine osjeća kao u svom zavičaju. Pozivamo sve Fočake ma gdje bili da nam u tome pomognu i da u tom plemenitom poslu budu ogledalo i svima drugima.“

Mašić je posebnu zahvalnost uputio vrijednim graditeljima koji su vratili izgled Aladža džamiji koji je imala 1549. godine. Zahvalio se TIKA-i, koja je finansirala projekat.

Miralem efendija Hodžić, vršilac dužnosti glavnog imama Medžisa IZ u Foči istakao je da je Aladža stoljećima bila ponos grada, ali i svima koji su u nju ulazili i veličali civilizacijske vrijednosti graditeljstva, umjetnosti, života i međureligijskog razumijevanja.

“Iskreni muslimani svoje džamije nose u srcima i mi smo džamiju Aladžu nosili u srcima svih posljednjih decenija i godina. Molim Svevišnjeg Boga da ona užasna eksplozija od 2. augusta 1992. godine bude posljednja surova tačka u opakim dionicama naše povijesti, i kada je u pitanju Foča, i kada je u pitanju ovaj dio naše lijepe zemlje Bosne”, kazao je između ostalog Hodžić i dodao da moli Boga da Aladža učini da Foča bude širom otvorena kapija za sva dobra i plemenita srca.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimara Sinana i ono što predstavlja jednu od njenih najvećih vrijednosti jeste to što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Nakon što je skoro pet stoljeća krasila Foču, srpske vlasti su 2. augusta 1992. godine minirale Aladžu, a fragmenti preostali iza eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada, neki dijelovi su zatrpani zemljom na gradskim smetljištima, u namjeri zatiranja svakog traga fočanskoj ljepotici.

Nakon završetka agresije na BiH, prvi fragmenti Aladže pronađeni su 2004. godine, zajedno s ostacima tijela ubijenih Bošnjaka, u masovnoj grobnici na obali Drine. Od tada do 2014. godine, kada su zvanično počeli radovi na rekonstrukciji i ponovnoj izgradnji džamije, Islamska zajednica u BiH, tačnije Vakufska direkcija IZBiH, se aktivno pripremala za njenu obnovu. Aladža je ponovno sagrađena prvenstveno uz podršku Generalne direkcije vakufa Republike Turske, koja je finansirala sve radove njene izgradnje, zatim ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, IRCICA, te brojnih drugih. Džamija je rekonstruisana po ugledu na originalnu Aladžu.